USA riigidepartemangu pressiesindaja Richard Boucheri sõnul on tingimused ebasoodsad vaid Põhja-Korea meelest, teatab CNN.

“Meie poolt on USA valmis naasma läbirääkimistele, et arutada ettepanekuid, mis on laual alates eelmise aasta juunist,” ütles Boucher.

Teisipäeval teatas Põhja-Korea ametlik uudisteagentuur KCNA, et riigi kommunistlik diktaator Kim Jong Il on valmis naasma läbirääkimistele, kui Washington näitab üles „usaldusväärset siirust”.

KCNA teatel on riik valmis läbi rääkima niipea, kui tekivad „küpsed tingimused” kuuepoolseteks läbirääkimisteks.

USA välisministeeriumi hinnangul ei ole tähtis, mida põhjakorealased räägivad, vaid see, mida nad teevad. Kuuepoolsete läbirääkimiste osapooled on kaks Koread, Jaapan, Hiina, USA ja Venemaa.

10. veebruaril teatas Pyongyang, et riigil on tuumaarsenal ning edasised läbirääkimised on mõttetud. Läbirääkimiste katkemises süüdistas Põhja-Korea Washingtoni liigset sõjakust ning soovi kukutada sealne režiim.

Võtmerolli Põhja-Korea edasise käitumise osas mängib Hiina, kes annab 80 protsenti Põhja-Korea energiavajadusest. Hiina on alustanud tugeva surve avaldamist Pyongyangile läbirääkimistele naasmiseks.

Laupäeval avaldasid USA ja Jaapan ühisdeklaratsiooni, milles nimetati Põhja-Korea tuumaprogrammi Aasia julgeolekule ja rahule otseseks ohuks.