USA reageeris Afganistani presidendi Hamid Karzai pressiesindaja väitele, et USA riigipea Barack Obama kavatseb kirjutada kirja, milles tunnistab, et USA sõjaväe vead on põhjustanud tsiviilohvreid, vahendab AFP.

„Ühendriikide vabanduseks Afganistani ees ei ole vajadust. Vastupidi,“ ütles USA rahvusliku julgeoleku nõunik Susan Rice teisipäeval CNN-ile.

USA riigidepartemang väljendas lisaks sellele ettevaatlikkust pikalt planeeritud kahepoolse julgeolekukokkuleppe üle Afganistaniga, kuigi Afganistani ametnik ütles, et pooled on jõudnud peamistes punktides üksmeelele.

Karzai pressiesindaja Aimal Faizi ütles, et Obama kirjutab tema ülemusele ning tunnistab USA vigu sõjas terrorismiga ja afgaani rahva kannatusi Ameerika sõjaliste operatsioonide tõttu osana kahepoolsest julgeolekuleppest.

Rice'i sõnul ei ole aga mingisugust sellist kirja kavandatud ega edasi antud ning see pole ka arutlusel.

USA ametnikud teatasid hiljem, et ettepanek sellise kirja kohta tuli Karzailt endalt teisipäevases telefonivestluses USA riigisekretäri John Kerryga.

Washingtoni ametnike sõnul on veel veidi maad minna, enne kui jõutakse lõplikule üksmeelele julgeolekukokkuleppe üle, nii et selle võiks esitada Afganistani hõimupealikute ja poliitikute suurkogule ehk Loya Jirgale heakskiitmiseks.

Faizi ütles teisipäeval, et üks peamisi takistusi läbirääkimistel, mis puudutab seda, kas Afganistani jäävatel USA sõjaväelastel lubatakse edaspidi Afganistani kodanike kodusid läbi otsida, on ületatud.

Faizi sõnul lubataks ameeriklastel afgaanide kodudesse siseneda vaid erakordsetel asjaoludel, kui kellegi elu on vahetult ohus.

Washingtoni ametnike sõnul ei ole aga lõplik kokkulepe veel nii lähedal.

„Me ei ole veel lõpuni jõudnud. On veel mõned viimased küsimused, mida me läbi töötame,“ teatas riigidepartemangu pressiesindaja Jen Psaki.