Alates sellest, kui Dostojevski kirjutas, et valemil „kaks pluss kaks võrdub viiega“ ei puudu oma veetlus, pole maailm näinud sellist jahmatamapanevat Vene väljamõeldist, kui praeguse petuloo ketramine ebaseadusliku tegevuse õigustamiseks Ukrainas, kuulutab USA riigidepartemang.

Allpool on ära toodud president Putini kümme väidet, mis õigustavad Venemaa agressiooni Ukrainas, millele järgnevad faktid, mida tema kinnitused eiravad või moonutavad.

1. Putin: Vene väed kaitsevad Krimmis ainult Venemaa sõjalisi objekte. Need on kodanike omakaitsesalgad, mitte Vene väed, mis on hõivanud infrastruktuuri ja sõjalisi objekte Krimmis.

Faktid: Veenvad tõendid viitavad sellele, et ülimalt organiseeritud Ukraina-vastaste vägede tuumiku Krimmis moodustavad Venemaa julgeolekujõudude liikmed. Kuigi need üksused kannavad ilma eraldusmärkideta vormiriietust, sõidavad nad Venemaa numbrimärkidega sõidukitega ja nimetavad end vabalt Vene sõjaväelasteks, kui rahvusvaheline meedia või Ukraina sõjaväelased neilt päritolu kohta küsivad. Veelgi enam, need isikud on relvastatud relvadega, mis ei ole tsiviilisikutele üldiselt kättesaadavad.

2. Putin: Venemaa tegutseb 1997. aastal sõlmitud Ukraina ja Venemaa sõpruslepingu raames.

Faktid: 1997. aasta kokkulepe nõuab, et Venemaa austaks Ukraina territoriaalset terviklikkust. Venemaa sõjaline tegevus Ukrainas, mis on andnud talle operatiivse kontrolli Krimmi üle, on Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse selge rikkumine.

3. Putin: Opositsioon ei suutnud täita 21. veebruari kokkulepet Ukraina endise presidendi Viktor Janukovõtšiga.

Faktid: 21. veebruari kokkulepe nägi ette plaani, mille järgi oleks ülemraada pidanud otsustama Ukraina naasmise 2004. aasta põhiseaduse juurde. Lepingu tingimuste järgi pidi Janukovõtš seaduse 24 tunni jooksul välja kuulutama ja kriisi rahumeelse lahenduseni viima. Janukovõtš keeldus oma kohustusi täitmast. Selle asemel pakkis ta asjad kokku ja põgenes, jättes maha tõendid laiaulatuslikust korruptsioonist.

4. Putin: Ukraina valitsus ei ole legitiimne. Janukovõtš on endiselt Ukraina legitiimne riigipea.

Faktid: 4. märtsil tunnistas president Putin ise reaalsust, et Janukovõtšil ei ole poliitilist tulevikku. Pärast Janukovõtši Ukrainast põgenemist pöördus tema vastu isegi tema enda Regioonide Partei, hääletades tema tagandamise poolt ja toetades uut valitsust. Ukraina uue valitsuse kiitis heaks demokraatlikult valitud parlament 371 häälega – enam kui 82-protsendise enamusega. Ukraina ajutine valitsus on rahva valitsus, mis juhib riigi demokraatlike valimisteni 25. mail.

5. Putin: Tegemist on humanitaarkriisiga ning sajad tuhanded inimesed põgenevad Ukrainast Venemaale ja paluvad asüüli.

Faktid: Praeguseks ei ole humanitaarkatastroofi kohta absoluutselt mingeid tõendeid. Samuti ei ole tõendeid Ukrainast Venemaale põgenevate asüülitaotlejate voolu kohta. Rahvusvahelised organisatsioonid kohapeal on asja uurinud, rääkides Ukraina piirivalvuritega, kes on samuti need väited ümber lükanud. Piire jälgivad sõltumatud ajakirjanikud pole samuti teatanud mingist põgenikevoolust.

6. Putin: Etnilised venelased on ohus.

Faktid: Väljaspool Vene pressi ja Vene riiklikku televisiooni ei ole olnud mingeid usutavaid teateid ühegi etnilise venelase ohus olemise kohta. Ukraina uus valitsus asetas prioriteediks rahu ja leppimise. President Oleksandr Turtšõnov keeldus alla kirjutamast seadusele, mis piiras vene keele kasutamist regionaalsel tasandil. Etnilised venelased ja vene keelt kõnelevad inimesed on kirjutanud petitsioone, milles kinnitavad, et nende kogukondi pole ähvardatud. Veelgi enam, pärast uue valitsuse moodustamist on Kiievisse saabunud rahu. Ei ole olnud kuritegevuse kasvu, rüüstamist ega kättemaksu poliitilistele vastastele.

7. Putin: Vene baasid on ohus.

Faktid: Venemaa sõjalised objektid olid ja on endiselt turvatud ning Ukraina uus valitsus on lubanud kinni pidada kõigist olemasolevatest rahvusvahelistest lepingutest, sealhulgas nendest, mis puudutavad Vene baase. Need on Ukraina baasid Krimmis, mis on ohus Vene sõjaväelaste tegevuse tõttu.

8. Putin: On toimunud massirünnakud kirikute ja sünagoogide vastu Lõuna- ja Ida-Ukrainas.

Faktid: Riigi usujuhid ja Ukrainas tegutsevad rahvusvahelised usuvabaduse kaitsjad on öelnud, et mingeid kirikute ründamise juhtumeid ei ole olnud. Kõik Ukraina kirikujuhid, sealhulgas Moskva patriarhaadile alluva õigeusu kiriku esindajad, on väljendanud toetust uuele poliitilisele juhtkonnale, kutsunud üles rahvuslikule ühtsusele ja haavade ravitsemise perioodile. Juudiorganisatsioonid Lõuna- ja Ida-Ukrainas teatavad, et ei ole märganud juudivastaste intsidentide sagenemist.

9. Putin: Kiiev püüab Krimmi destabiliseerida.

Faktid: Ukraina ajutine valitsus on tegutsenud vaoshoitult ja püüelnud dialoogi poole. Vene väed, teiselt poolt, on liikunud väljapoole oma baase, et saavutada poliitilisi eesmärke ja hõivata infrastruktuuri Krimmis. Valitsus Kiievis saatis kohe endise riigikaitsejuhi olukorda rahustama. Valitsuse viimast esindajat Petro Porošenkot, kes püüdis Krimmis dialoogi arendada, ei lastud Krimmi ülemnõukogusse sisse.

10. Putin: Ülemraada on äärmuslaste ja terroristide mõju all.

Faktid: Ülemraada on kõige esinduslikum institutsioon Ukrainas. Hiljutised seadused on vastu võetud suure enamusega, sealjuures on nende poolt olnud saadikud Ida-Ukrainast. Paremäärmuslikud marurahvuslikud organisatsioonid, millest osa osales Euromaidani ajal kokkupõrgetes julgeolekujõududega, ei ole ülemraadas esindatud. Ei ole mingit viidet sellele, et Ukraina valitsus ajaks diskrimineerivat poliitikat, vastupidi, nad on avalikult kuulutanud täpselt vastupidist.