Rahvusvahelise Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) uurijad ei olnud USA avalduse tegemise ajaks endiselt pääsenud Douma linna, kus rünnakud väidetavalt aset leidsid. Keemiarelvade väidetavast kasutamisest on möödas 12 päeva ja ligi nädal sellest, kui USA, Prantsusmaa ja Suurbritannia andsid selle eest raketilöögi Süüria režiimile, vahendab ABC News.

„Meil on usutav informatsioon, mis osutab sellele, et Vene ametnikud teevad Süüria režiimiga koostööd nende inspektorite Doumasse ligipääsu takistamiseks ja venitamiseks,” ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert eile. „Me usume, et see on katse viia läbi nende oma lavastatud juurdlusi. Me usume, et Vene ametnikud on teinud Süüria režiimiga koostööd, et puhastada nende kahtlustatavate rünnakute toimumispaigad ja eemaldada süüd tõestavad tõendid keemiarelvade kasutamise kohta.”

Lisaks tõendite hävitamisele avaldavad Venemaa ja Süüria tunnistajatele survet oma lugude muutmiseks, teatas Nauert.

„Me oleme ka jälginud, kuidas mõnesid inimesi on pealtnäha survestatud valitsuse poolt muutma oma lugusid selle kohta, mis tegelikult sel ööl juhtus,” lisas Nauert. „Meil on teateid usutavatelt inimestelt kohapeal, kes on osutanud sellele, et neid on oma lugusid muutma survestanud nii Venemaa kui ka Süüria.”

Nauert ei osanud öelda, kas Venemaa ja Süüria on olnud edukad sariini ja kloori jälgede kõrvaldamisel, kuid ta märkis, et see võib tähendada, et OPCW juurdlus, kui selle meeskond sündmuskohale pääseb, ei leia rünnaku kohta mingeid jälgi.