“Siin on tontlikult vaikne,” ütles üks Reutersi korrespondent kesklinnast. “Isegi linnulaulu on kuulda.”

Pärast 20. märtsil alanud sõja üht vaikseimat ööd asusid tuhanded Ühendriikide merejalaveälased liikuma kvartal kvartali haaval läbi Saddam City eeslinna Bagdadi südalinna poole. Iraaklastelt olulist vastupanu ei kohatud.

USA 3. jalaväediviisi 1. brigaadi üksused valmistusid sisenema kesklinna edelas asuvalt rahvusvaheliselt lennuväljalt.

Bagdadist loodes paiknev 3. jalaväebrigaad asus liikuma piki Tigrise läänekallast alla ja 2. brigaadi soomusüksused, kelle valduses on südalinnas asuv presidendipalee, laiendasid aegamööda oma tegevusvälja.

“Ma näen ameerika sõdureid Humveedega paleeterritooriumil ringi sõitmas. Nad on sedavõrd enesekindlad,” ütles Reutersi korrespondent Khaled Yacoub Oweis Palestine’i hotellist, kust on hea vaade Tigrise vastaskaldal asuvale Saddami paleele.

Iraagi infoministeeriumi ametnikke, kes pea kolme sõjanädala jooksul on välisajakirjanikke kõikjal saatnud, kolmapäeva hommikul hotelli ei saabunud.

Tigrise idakaldal asuva Palestine’i hotelli ümbruse tänavad olid tühjad.

“Midagi ei ole kuulda. Isegi mitte autosid,” ütles Khaled Oweis. “Läheduses on aegajalt kuulda kuulipildujatärinat, aga muidu on tontlikult vaikne.”

“Isegi linnulaulu on kuulda. Rahuajal ei kuulnud kunagi linnulaulu.”

Merejalaväe 1. ekspeditsioonikorpuse juures viibiv Reutersi ajakirjanik Sean Maguire ütles, et idast linna tungivad sõdurid vastupanu peaaegu ei kohanudki ning vaese Saddam City elanikud tervitasid neid sõbralikult.

Saddam Citys elab umbes kolm miljonit inimest, valdavalt šiiidid, kes on sunniitiide võimul olles tõrjutud seisundis.

Vähesed tänaval viibivad kohalikud elanikud lehvitasid USA sõduritele. Maguire ütles, et tema ei kuulnud ühtki lasku.

USA sõjalennukid mürisesid linna kohal ja merejalaväelased andsid sissetungi alustades suurtükkidest tuld, et vabastada teed Iraagi sõduritest ja maakaitseväelastest.

Teisipäeval olid merejalaväelased tunginud läbi teiste Ida-Bagdadi linnajagude, kohates ka seal Iraagi võitlejailt nappi vastupanu.