Jätkuvalt populaarseim Donald Trump sõneles Texase senaatori Ted Cruzi ja endise Florida senaatori Jeb Bushiga, vahendab uudistekanal BBC News. Telekanali CBS News moderaatoril John Dickersonil oli kohati raskusi kandidaatide korrale kutsumisega.

Trump süüdistas endist vabariiklasest presidenti George W. Bushi „valeliku“ Iraagi sõja algatamises ja suutmatuses ära hoida riigi ajaloo suurimat terrorirünnakut 2001. aastal. Ekspresidendi vend, kandidaat Jeb Bush vastas, et ta on väsinud ja vihane pidevatest rünnakutest oma perekonna aadressil.

Jeb Bush

„Me ei oleks pidanud kunagi Iraaki minema,“ süüdistas Trump, misjärel Bush võrdles teda demokraadist presidendi Barack Obama, kes endise senaatori väitel samuti pidevalt tema perekonda „kõikides ta probleemides“ süüdistab. „Seega ma ei hooli Donald Trumpi solvangutest,“ väitis Jeb Bush.

Samuti kerkis debatil üles küsimus, kes peaks eile surnud USA ülemkohtu kohtuniku Antonin Scalia asemele nimetama uue kohtuniku. Kõik Vabariikliku Partei kandidaadid leidsid üksmeelselt, et seda ei peaks tegema ametisolev president Barack Obama, vaid järgmisel aastal ametivande andev riigipea.

Ted Cruz

Vabariiklastel on hirm, et Obama nimetatav kandidaat võib tähendada ülemkohtu ideoloogilise tasakaalu muutumist. Enne Scalia surma oli ülemkohtus viis konservatiivist ja neli liberaalist kohtunikku.

Trump tuletas aga meelde, et kuna presidendi valiku peab heaks kiitma vabariiklaste enamusega senat, siis on väga ebatõenäoline, et demokraatide ettepanek määrata ametisse liberaalist kohtunik läbi läheb.

Donald Trump

Cruz ründas samal ajal aga Trumpi, öeldes, et kui kinnisvaramogul oleks president, määraks ta ametisse liberaalist kohtuniku. „Sa oled maailma suurim valetaja,“ süüdistas Trump vastusena senaator Cruzi.

Lõuna-Carolinas toimuvad vabariiklaste presidendikandidaadi eelvalimised 20. veebruaril.