Endine Massachusettsi kuberner Romney kogus kaheksa häält rohkem kui Pennsylvaniast valitud ekssenaator Santorum, teatas Iowa vabariiklaste juht Matt Strawn pärast 122 255 hääle ülelugemist, vahendab BNS.

Mõõdukate vaadetega Romney ja pigem konservatiivsemate vabariiklaste seas populaarsust juurde võitnud Santorum kogusid kirikutes, koolides või kodudes peetud valimiskoosolekutel võrdselt ligi 25 protsenti häältest - vastavalt 30 015 ja 30 007 häält.

Neile järgnes 21 protsendiga Texasest valitud kongresmen, libertaristlike vaadetega Ron Paul.

Vähese rahvaarvuga Iowa eelvalimised on tuntud pigem terade sõkaldest eraldamise kui tulevase võitja määratlemise poolest. Nii lubas veel mõne kuu eest arvamusküsitlustes tooni andnud Texase kuberner Rick Perry talle pettumust valmistanud tulemuse selgudes oma edasise kandidatuuri üle järele mõelda.

Konservatiivne kuberner sai kümne protsendiga viienda koha, jäädes alla ka hiljuti negatiivse reklaamikampaania sihtmärgiks langenud endisele esindajatekoja spiikrile Newt Gingrichile. Viie protsendiga kuuendaks tulnud Michele Bachmann lubas kandideerimist jätkata.

Vabariiklaste eelvalimised jätkuvad 10. jaanuaril New Hampshire´s, 21. jaanuaril Lõuna-Carolinas ja 31. jaanuaril Floridas. Kui kopsaka kukru ja tugeva kampaaniameeskonnaga Romneyl läheb hästi ka neis osariikides, siis võib tema valimist vabariiklaste presidendikandidaadiks juba üsna kindlaks pidada, kuid tema valukohaks on endistviisi nõrk toetus konservatiivsete vabariiklaste seas.

USA president valitakse novembris. Demokraatide kandidaat on praegune riigipea Barack Obama. Valimiskampaania kujuneb arvatavalt läbi aegade kõige kallimaks.