Võimalike haigestunute seas on mitu rasedat naist, teatas nakkushaiguste kontrolli ja ärahoidmise keskus (CDC), mis andis samal päeval välja ka juhise Zika viiruse sugulisel teel ülekandumise vältimiseks, keskendudes rasedate või arvatavasti rasedate naiste meessoost seksuaalpartneritele.

Viirus, mida seostatakse loodete väärarengutega, levib peamiselt sääsehammustuse kaudu, kuid on uuritud ka võimalust, et see võib levida sugulisel teel. On teateid Colorado mehest, kes sai viiruse 2008. aastal Aafrikas ja andis selle koju naastes ilmselt edasi oma naisele. Tahitil leiti Zika viirus ühe mehe spermas.

Zika viiruse kõige tavalisemad sümptomid on palavik, lööve, liigesevalu ja silmapunetus. Haigus on tavaliselt kerge ning sümptomid kestavad mõne päeva kuni nädala. Sümptomid ilmnevad tavaliselt kaks päeva kuni nädal pärast nakatunud sääse hammustust.

Brasiilias seostatakse Zika viirust aga alaarenenud aju ja ebanormaalselt väikese peaga sündivate lastega. Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) ametnike teatel kulub kuus kuni üheksa kuud, enne kui teadus suudab kinnitada või ümber lükata seose Zika viiruse ja väikese peaga sündivate laste vahel.