ÜRO julgeolekunõukogu pidas kolmapäeval pikki ja keerulisi läbirääkimisi lennukeelutsooni kehtestamiseks vajaliku resolutsiooni üle, teatab BBC News.

USA on varem sellise tsooni efektiivsusse jahedalt suhtunud, kuid Rice’i sõnul on nüüd vaja isegi karmimaid meetmeid.

„USA seisukoht on, et me peame olema valmis kavandama samme, mis sisaldavad, aga võibolla lähevad ka kaugemale kui lennukeelutsoon, sest olukord sõjatandril on edasi arenenud ja lennukeelutsoonil on loomupärased piirangud otseses ohus olevate tsiviilisikute kaitsmisel,” ütles Rice.

ÜRO resolutsiooniprojekt sisaldab vastuolulisi väljendeid, mis lubavad kasutada kõiki vahendeid tsiviilisikute kaitsmiseks, mis mõnede tõlgenduste järgi tähendab Liibüa valitsuse maavägede ründamist, kui tsiviilisikud rünnaku alla satuvad.

See võib olla põhjus, miks Venemaa suursaadik vihaselt deklareeris, et mõned julgeolekunõukogu liikmed on teinud kaugeleulatuvate tagajärgedega ettepanekuid.

Venemaa on sõjalisele sekkumisele tugevalt vastu, nagu ka Hiina, ning pakkus välja oma resolutsiooniprojekti, milles kutsutakse üles relvarahu kehtestama.

Lääne diplomaadid teatasid, et see lükati tagasi, sest on hambutu.

„Me jätkame neljapäeva hommikul läbirääkimisi, mis on täielikult keskendunud olukorra pakilisusele ja tõsidusele, ja ma loodan, et me suudame juba neljapäeval hääletada. Me töötame väga tõsiselt selle eesmärgi nimel,” ütles Rice.

Olukord Liibüa mässuliste kantsis Benghazis muutub iga tunniga pingelisemaks ja palved rahvusvahelisele üldsusele lennukeelutsooni kehtestamiseks üha meeleheitlikumaks.

Mässuliste rahvusliku üleminekunõukogu esindaja Jalal al-Gallal ütles, et kui ei sekkuta, korraldatakse tapatalgud.

„Ta [Muammar Gaddafi] tapab tsiviilisikud, ta tapab unistused, ta hävitab meid,” ütles al-Gallal. „See jääb rahvusvahelise üldsuse südametunnistusele.”