Strateegilise väejuhatuse ülem kindral Robert Kehler kõrvaldas Giardina ülema asetäitja ametikohustuste täitmiselt 3. septembril ning soovitas kaitseminister Chuck Hagelil Giardina ametist vabastada, vahendab ABC News.

USA kaitseministeeriumi ametnik ütles kolmapäeval, et president otsustas kaitseminister Chuck Hageli soovitusel 3. oktoobril, et USA strateegilise väejuhatuse (O-9) ülema asetäitja viitseadmiral Timothy M. Giardina tuleb vabastada.

President Obama puutus asjasse, sest ainult presidendil on õigus vabastada ametist pagunitel kolme või nelja tähte omavaid ohvitsere.

Viitseadmirali tegevust uurib USA mereväe kriminaaljuurdlusteenistus (NCIS), millega võtsid juuli keskel ühendust Iowa osariigi võimud.

Iowa kriminaaljuurdlusdivisjoni (DCI) eriagent David Dales ütles septembri lõpus ABC Newsile, et uurimist alustati võltsžetoonide kasutamise üle Horseshoe Council Bluffs Casinos Iowa osariigis Council Bluffsis. Linn asub strateegilise väejuhatuse peakorteri läheduses.

Dalesi sõnul on võltsžetoonide kasutamine üsna haruldane ja klassifitseerub Iowa osariigis „D-klassi kuriteoks“. Dales ei öelnud, kui palju võltsžetoone mängus kasutati, kuid nimetas nende väärtust rahaliselt märkimisväärseks.

Dalesi sõnul uurimine endiselt käib ja mingeid süüdistusi pole veel esitatud, kuigi DCI juurdlus on lõppjärgus. DCI teeb täiel määral koostööd NCIS-i juurdlusega.

USA strateegiline väejuhatus vastutab USA sõjaväe tuumaüksuste ja -relvade eest ning selle peakorter asub Nebraska osariigis Bellevues Offutti õhujõudude baasis.