Tuletõrjujad on ise tuumalabori territooriumil kontrollitud põlenguid süüdanud ja võtnud nende suitsust proove. Kõrgenenud radiatsiooni pole proovides täheldatud, teatab ABC News.

Keskkonnakaitseametnikud riske ei võta. USA keskkonnakaitseagentuur on kohale toonud kümneid õhuseireseadmeid, mis on paigutatud kogu New Mexico osariigi territooriumile laiali. Lisaks sellele lendab ringi erilennuk, mis mõõdab pidevalt radiatsiooni. Midagi ebatavalist pole seni leitud.

Mõned vaatlejad pole mures mitte ainult labori territooriumile ladustatud tuumajäätmete pärast, vaid ka selle pärast, mis on kompleksi ümbritsevates kanjonites. Seal toimusid 1940. aastatel tuumakatsetused.

„Selle aja jooksul on puud kõrgeks kasvanud ja pinnas võib olla saastatud,“ ütles New Mexico keskkonnaameti esindaja Rita Bates. „Kui see kuumeneb ja õhku satub, oleme me mures.“

Suur osa sellest alast põles suures maastikutulekahjus 2000. aastal ja kõrgenenud radioaktiivsust siis ei märgatud.

Salajane Los Alamose rajatis on USA aatomipommi sünnikoht.

„See sisaldab umbes 2 miljonit liitrit tuumajäätmeid,“ ütles endine tippjulgeolekuametnik Glen Walp. „Neid ei hoita betoonist või telliskividest hoones, pigem on see telgitaoline hoone, mis põleb kergesti. Suure õnnetuse potentsiaal on suur, kui tuli nendele aladele jõuab.“

Tuli on teadetekohaselt jõudnud tuumalabori territooriumist 15 meetri kaugusele. Labori töötajad ja valitsusametnikud, nagu näiteks New Mexico kuberner Susana Martinez, püüavad avalikkusele kinnitada, et labor pole ohus.

Pärast massilist evakueerimist on Los Alamos kummitustelinn. Enamik selle 12 000 elanikust evakueeriti esmaspäeval.