"Praegu on peamiseks mureks neljas reaktorihoone ja seal puhkenud tulekahju. Me usume, et tuumajaama ümbruses on radiatsioonitase väga kõrge ja päästetöötajatel on äärmiselt ohtlik reaktoritele läheneda, " ütles NRC juhataja Gregory Jaczko BNSi teatel.

Jaczko sõnul liigub Jaapanis toimuvast väga vähe ja vastuolulist informatsiooni ja sellepärast ei taha ta igasuguste stsenaariumidega spekuleerida, kuid sündmused on ülimalt murettekitavad.

"Meile laekuv informatsioon on väga piiratud," kurtis Jaczko.

Olukorra tõsidusest annab märku ka keiser Akihito haruldane telepöördumine, kus ta teatas, et on Fukushimas toimuva pärast sügavalt mures ja palvetab rahva turvalisuse eest. Ta kutsus oma inimesi üksteist aitama ja kokku hoidma, nentides, et tuumajaamades tekkinud ohtu polnuks võimalik ette ennustada.

ÜRO tuumaagentuur teatas enne seda, et kogu Fukushima tuumajaama kütus toimetati mullu novembris kasutatud kütuse hoidlasse, kus teisipäeval tulekahju puhkes. Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) täpsustas kolmapäeval, et kütus viidi 30. novembril hoidlasse seoses neljanda reaktori korraliste hooldustöödega.

Neljanda reaktori hoidlas, kus jahutatakse kasutatud tuumakütust, puhkes tulekahju, mis viis radioaktiivsete ainete õhku paiskumiseni. Esimene, teine ja kolmas reaktor seiskusid reedel automaatselt, kui Jaapanit tabas ülivõimas, üheksamagnituudine maavärin. Seejärel on kõigis reaktorites aset leidnud plahvatused. IAEA sõnul põhjustasid plahvatused vesiniku kogunemine.

Reedene võimas maavärin ja sellele järgnenud hiidlaine katkestasid tuumareaktori jahutussüsteemi elektrivarustuse. Tuumajaamas on toimunud neli plahvatust ja tulekahju.

Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Günther Oettinger nimetas Jaapani tuumaõnnetust apokalüpsiseks, märkides, et Tokyo on peaaegu kaotanud kontrolli olukorra üle Fukushima tuumaelektrijaamas.

"Räägitakse apokalüpsisest ning ma arvan, et see sõna on erakordselt hästi valitud," ütles ta Euroopa Parlamendis. "Praktiliselt on kõik kontrolli alt väljunud."

Oettingeri sõnul ei ole välistatud, et lähipäevil juhtub midagi veel halvemat.

Jaapani valituse pressiesindaja Yukio Edano kinnitas siiski veel kolmapäeva päeval, et maavärinas kannatada saanud Jaapani kirdeosas asuva tuumajaama radiatsiooni tase ei ole tervisele ohtlik.

"Mulle öeldi, et täna (tsooni juures) mõõdetud näitajad ei ole sellised, mis inimese tervisele otseselt ohtlikud oleksid," ütles Edano.

Tokyost 250 kilomeetrit kirdes asuvas tuumajaama radiatsiooni tase tõusis kolmapäeva hommikul järsult, mis viis töötajate ajutise evakueerimiseni, kuid langes seejärel taas.

Edano sõnul püsib radiatsiooni tase samana ning töölised üritavad ülekuumenenud kütusevarrastele uuesti vett pumbata, et neid jahutada.

Jaapanit raputas kolmapäeval järjekordne tugev, kuuemagnituudine maavärin, mis pani pealinnas Tokyos hooned kõikuma. Kell 12.52 (kell 05.52 Eesti aja järgi) toimunud maavärina kese asus Vaikses ookeanis umbes 96 kilomeetrit Tokyost idas ning seda oli tunda suurel territooriumil, ütles USA geoloogiateenistus USGS.

Reedel tabas Jaapani kirdeosa ülitugev, 9,0 magnituudine maavärin, millele järgnes võimas hiidlaine. Ametlikel andmetel on saanud surma või jäänud kadunuks üle 11.000 inimese, kuid tegelik arv on ilmselt palju suurem.