Erukontradmiral Edward „Sonny” Masso teenis nooremohvitserina koos Trumpi endise peastrateegi Steve Bannoniga mereväes. Masso nomineerimine USA suursaadikuks Eestis toimus eelmise aasta septembri alguses – vaid päevi pärast Bannoni lahkumist Valgest Majast, kirjutab USA Today.

Massole ei olegi senati välisasjade komitee ees kuulamist määratud. Ei vabariiklasest komitee esimees Bob Corker, kes peaks selle kuulamise päevakorda võtma, ega komitee esidemokraat Bob Menendez ei vastanud USA Today küsimustele selle kohta, mis Masso nominatsioonist saanud on.

„See ebakindlus tuleb ajal, kui Eestil ja teistel Balti riikidel on olnud kohati raskusi Trumpi agressiivsema hoiaku NATO suhtes ja tema kohati ebajärjekindla retoorika Venemaa agressiivsuse suhtes selles regioonis tõlgendamisel,” märgib USA Today.

USA ajalehe sõnul ei ole ei demokraatidest ega vabariiklastest senaatorid Massot avalikult kritiseerinud. Kaks protsessi kohta informeeritud allikat ütlesid USA Todayle, et pärast Bannoni lahkumist tekkis parteideülene inerts, see tähendab kalduvus jätta asi nii, nagu on. Suursaadiku kohal Eestis on praegu karjääridiplomaat ja ekspertide sõnul oleks ebatavaline ta sellelt töölt kõrvaldada, et teha ruumi poliitilisele isikule.

USA välisministeeriumi kõneisik soovitas USA Todayl pöörduda küsimustega Masso kohta Valgesse Majja, kust ajaleht vastust ei saanud.