Värske raport, millega telekanali ajakirjanikel oli võimalik tutvuda, väidab, et instituudi kõrgeima turvatasemega laboris ei olnud märgata mobiiltelefonide kasutamist eelmisel aastal 7. kuni 24. oktoorini ning see võis olla põhjustatud "ohtlikust sündmusest" millalgi 6. ja 11. oktoobri vahel.

USA ja Suurbritannia luureagentuurid uurivad telekanali poolt kajastatud raportit, ent analüütikud ei soovinud kinnitada selle paikapidavust, öeldes, et ei ole ise midagi seesugust avastanud.

Telekanal rõhutab, et otseseid tõendeid labori sulgemise kohta ega kinnitust teooriale, et viirus pääses laborist juhuslikult välja, raport ei paku. Kui aga laboratooriumi sulgemine siiski tõeseks osutub - mida ei ole kinnitatud -, võib see anda alust peamiselt USA valitsuse ja president Donald Trumpi esitatud väidetele, et koroonaviirus võis pärineda Wuhani laborist.

Tegemist on siiski ühega võimalikest teooriatest, mida USA luureorganisatsioonid pandeemiaga seoses uurivad. Teadlased kipuvad siiski uskuma, et viirus jõudis inimeste sekka Wuhani elusloomade turult - teooria, mille paikapidavust usub ka Maailma Terviseorganisatsioon.

Ametlikult avastati esimene uudsesse koroonaviirusesse nakatunu Hiinas 17. novembril, kuid mõned teadlased on hakanud kahtlema Hiina esitatud ajajoones, viidates hiljuti avalikuks saanud tõsiasjale, et esimene nakatunu avastati Prantsusmaal juba detsembris.

Alles sel nädalal selgus Londoni University College’i ja University of Reunion Island’i teadlaste uuringust, et patogeen, mida tuntakse nimetuse all SARS-CoV-2, hakkas levima vahemikus 6. oktoobrist kuni 11. detsembrini. Teadlased jõudsid seesugusele järeldusele, võttes vaatluse alla pea 7000 koroonaproovi üle maailma.

Ka ajakirjanike poolt nähtud raport väidab, et pandeemia algas seni teadaolevast varem ning see asjaolu "toetab väiteid, et viirus pääses valla Wuhani laborist". Otsestele tõenditele pole siiski selle väite kinnitamiseks viidatud ja näib, et raport hõlmab vaid teatud osa laboris töötavate inimeste mobiilsidet.

Mõned USA ametnikud suhtuvad raportisse äärmise skepsisega. Üks dokumenti näinud USA ametnik ütles NBC Newsile, et andmed "näivad minu jaoks tõesti nõrgad ja mõni järeldus ei ole loogiline". Teised telekanaliga suhelnud ametnikud jäid aga äraootavale seisukohale, öeldes, et andmeid tasub uuesti vaagida.

Varem said USA luureagentuurid teateid üldsusele kättesaadavate mobiiltelefonide ja satelliitide andmete põhjal, mis viitasid laboratooriumi sulgemisele, väidavad kaks asjaga kursis olevat USA ametnikku. Kuid pärast andmete läbivaatamist ei suutnud luureagentuurid neid väiteid kinnitada ja kirjeldasid neid "väheveenvatena".

USA president Trump on öelnud, et ta on näinud tõendeid, mis annavad talle "suure kindluse" väita, et viirus pääses valla laborist, kuid USA luureametnikud väidavad, et nad pole seesuguse järelduseni jõudnud ja neil puuduvad tõendid selle väite toetamiseks.

Haigust kui "Wuhani viirust" kirjeldanud USA välisminister Mike Pompeo süüdistas omakorda Hiinat viiruseproovide hävitamises. Ta kritiseeris Hiinat ka selle eest, et see ei andnud rahvusvahelistele ekspertidele ligipääsu Wuhani laborile.

Hiina ise on süüdistusi pandeemia vallapäästmises eitanud.