Puhas karamell on valmistatud sulatatud suhkrust, kuid kaks muud versiooni, mis on heaks kiidetud toiduainete värvimiseks, sisaldavad ammoniaaki ja moodustavad ühendeid, mis põhjustavad katseloomadel tõestatult erinevaid vähktõbesid, teatas organisatsioon Center for Science in the Public Interest (CSPI) oma avalduses Daily Telegraphi vahendusel.

Organisatsioon nõuab USA toidu- ja ravimiadministratsioonilt ammoniaaki sisaldavate karamellide keelamist. Viimaseid kasutatakse ka teistes tumedat värvi karastusjookides.

Maailma suurim karastusjoogitootja Coca-Cola teatas, et nende kasutatav karamell ei põhjusta vähki. Nende koolajook sisaldab vaid üht CSPI nimetatud ühendit, mis tekib keetmisel pruunistumisreaktsiooni käigus, ning seda leidub suurel hulgal paljudes toitudes ja jookides.

PepsiCo suunas kõne edasi Ameerika joogiassotsiatsioonile ning Dr Pepper Snapple Group Inc ei olnud kättesaadav.

CSPI teatel võib keemiline reaktsioon suhkru ja ammoniaagi vahel tekitada kartsinogeene, mis võivad põhjustada USA elanikkonnas tuhandeid vähktõbesid.

Ameerika joogiassotsiatsioon nimetas CSPI väiteid hirmutamistaktikaks ning väitis, et tõendeid selle kohta, et karamellvärvides sisalduvad ühendid tekitaksid inimestel vähki, pole leitud.