Rice ütles OAS riikide välisministrite kohtumisel Floridas, et kõigi 34 liikmesriigi hulgas on üksmeel vajadusest tugevdada OAS Ladina-Ameerika erinevate probleemide lahendamiseks, teatab Fox News.

Rice ütles pühapäeval oma tervituskõnes, et kõigil Lääne poolkera inimestel on õigus elada demokraatlikus ühiskonnas ning selliste riikide nagu Boliivia, Ecuadori ja Haiti demokraatlike institutsioone tuleb aidata tugevdada.

„Seal, kus vaba ühiskond taganeb, on hirmuühiskond pealetungil,” ütles Rice.

Mitte kõik ei ole siiski vaimustuses USA soovist tugevdada demokraatiat Ladina-Ameerikas, kartes, et see tähendab sekkumist nende siseasjadesse.

USA suhtes kõige vaenulikum Lõuna-Ameerika liider, Venezuela president Hugo Chacez teatas, et tegemist on USA katsega domineerida Ladina-Ameerika riikide üle läbi OAS-i.

„Me tahaks tugevdada demokraatiat regioonis, kuid me soovime vältida sekkuvaid mehhanisme,” ütles Brasiilia välisminister Celso Amorim.

OAS peasekretär tšiillane Jose Miguel Insulza avaldas Rice’i ideedele toetust, öeldes, et eksisteerib pidev oht regiooni tagasi langemiseks autoritaarsusesse.

OAS pidas viimati oma aastakoosoleku USA-s 1974. aastal.