Šveitsi justiitsministerium põhjendas oma otsust sellega, et USA nõue pole täies mahus juriidiliselt põhjendatud. USA välisministeerium väljendas sellise otsuse peale hämmastust, vahendab YLE Uutiset.

"Täiskasvanu uimastas ja vägistas 13-aastase tüdruku. Tegemist ei ole mingi tühise asjaga. Juhtumi tähelepanuta jätmine formaalsete põhjenduste abil on meie arvates kahetsusväärne," selgitas USA välisministeeriumi pressiesindaja.

Šveitsi justiitsminister Eveline Widmer-Schlumpf sõnas, et USA võib soovi korral otsuse peale rahvusvahelistele intstantidele kaebuse esitada, kuid tema arvates on sellise sammu tõenäosus väike.

76-aastane Polanski arreteeriti 2009. aasta sügisel, kui ta oli Zürichi filmifestivalil. Sellest hetkest kuni eilseni oli ta oma Šveitsis asuvas majas koduarestis. Tema praegune asukoht on teadmata.

USA paneb mehele süüks 1977. aastal alaealise tüdrukuga seksuaalvahekorras olemist. Polanski vahistamisorder anti USA võimude poolt välja juba 1978. aastal, mil ta Ühendriikidest lahkus. Pärast seda pole Polanski oma jalga USA pinnale tõstnud.

Polanski ohver, praegu keskealine Samantha Geimer on öelnud, et tema Polanski üle kohtumõistmist ei poolda. Polanski tunnistas 1970. aastatel, et on seksuaalvahekorras süüdi, kuid rõhutas, et neiu oli sellega nõus.