Kuus nädalat peale katastroofi algust otsib naftahiiglane BP endiselt võimalusi ohjeldada Mehhiko lahe naftaleket, mis ähvardab hävitada rannad, eluslooduse ja märgalad. Kõige käegakatsutavam lahendus oleks uus puurauk, mis vähendaks praeguse lekke kohal survet, kuid selleks kulub vähemalt kaks kuud, teatab Associated Press.

USA president Barack Obama nimetas viimast ebaõnnestumist lekke sulgemisel raevu ajavaks ja südant murdvaks.

BP teatas laupäeval, et katse purunevat puurauku raskete vedelike ja mudaga ajutiselt sulgeda ebaõnnestus taas. Nüüd üritab BP puuraugu toru läbi saagida ja katta selle koonusetaolise kattega.

Naftaleke on USA ajaloo suurim, ületades 1989. aasta Exxon Valdezi tankeriõnnetuse tagajärgi Alaska rannikul. Mehhiko lahte on USA valitsuse hinnangul voolanud 68-151 miljonit liitrit naftat.

BP järgmine katse naftaleket sulgeda võib aega võtta neli kuni seitse päeva.

„See on raevu ajav ja südant murdev ja me ei anna järele enne, kui leke on suletud, kuni vesi ja rannad on puhastatud ning kuni inimesed, kes on ebaõiglaselt selle inimeste tekitatud katastroofi ohvriks langenud, on taas oma elu korda saanud,” ütles president Obama.

BP insenerid pumpasid viimati puurauku 4,5 miljonit liitrit rasket puuraugumuda, mis oli segatud metallitükkide ja kummipallidega.

„Nad hävitavad Lõuna-Louisiana ranniku. Me sureme aeglasse surma,” ütles Plaquemines’i kohaliku omavalitsuse juht pisarad silmis. „Meil ei ole aega oodata, kuni nad lahendusi otsivad. Orkaanihooaeg algab teisipäeval.”