Rünnaku said läbi viia ainult Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiim või selle Vene liitlased ning Moskva peab mõlemal juhul vastutuse võtma, teatasid USA ametnikud, vahendab AFP.

„Ühendriigid on nördinud teadete pärast, et Aleppo lähedal pommitati täna abikonvoid,“ ütles USA riigidepartemangu pressiesindaja John Kirby.

Eelmisel nädalal oli USA sunnitud vabandama, sest õõnestas relvarahu, pommitades Süüria vägesid, kuid Washingtoni väitel juhtus see kogemata.

USA ametnike sõnul ei saa Venemaa rahumeelsete abitöötajate ründamise eest samasuguseid vabandusi esitada.

„Selle konvoi sihtpunk oli Süüria režiimile ja Vene Föderatsioonile teada,“ ütles Kirby. „Ja ometi tapeti need abitöötajad katsel tuua kergendust Süüria rahvale. Võttes arvesse vaenutegevuse peatamise karjuvat rikkumist hindame me tulevased koostööväljavaated Venemaaga ümber.“

USA anonüümseks jäänud kõrged ametnikud läksid veelgi kaugemale.

„Venelastel on vastutus hoiduda sellistest tegudest ise, aga neil on ka vastutus takistada režiimi seda tegemast,“ ütles üks USA ametnik. „Nii et mõlemal juhul on venelastel kohustus näidata kiiresti ja olulisel viisil, et nad on sellele protsessile pühendunud.“

Kui Moskval ei ole relvarahust kinnipidamisega tõsi taga, ei pruugi olla mingit rahuprotsessi, mida päästa, ütles teine anonüümseks jäänud USA ametnik.