Saatkonna Twitteri kontol teatati eile, et kuigi Whelan saab „baastaseme arstiabi”, nõuab tema seisund rohkem, kui on võimalik anda kohtueelses kinnipidamisasutuses, kus teda hoitakse, vahendab ABC News.

„Meie petitsioon külastava arsti konsultatsiooniks lükati tagasi,” teatas saatkond, lisades, et Whelani seisund halvenes pärast seda.

Whelani vend David ütles eile ABC Newsile, et ei taha Pauli meditsiinilist seisundit täpsustada, aga teatas, et 49-aastane mees on teinud vanglavõimudele teatavaks, et tal on meditsiinilisi muresid, mis on selles vanuses meeste puhul tavalised.

„Suuremas osas on ta saanud adekvaatset esmataseme abi: ibuprofeeni valude vastu jne,” teatas David Whelan. „Aga tal on vaja saada arsti arvamus, et saada ohuhinnang.” Venna sõnul ei tea Paul Whelan, kas tema seisund võib muutuda ohtlikuks.

Whelanit hoitakse Moskva Lefortovo vanglas ja ta on olnud seal alates detsembrist, kui Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) agendid pidasid ta kinni hotellitoas ajal, kui ta külastas Moskvat ameeriklastest sõprade pulma puhul.

Venemaa süüdistab Whelanit spionaažis, aga mingeid üksikasju ei ole avaldatud.

Whelan eitab süüdistusi ja viimati süüdistas ta Venemaad vahi all hoidmise pikendamise kohtuistungil enese poliitilistel põhjustel röövimises. Whelani perekonna ja advokaadi sõnul on ta Vene julgeolekuteenistuse lavastuse ohver.

Whelanil on lisaks USA omale ka Briti, Iiri ja Kanada kodakondsus ning muret on väljendanud ka Suurbritannia.

Whelani advokaatide sõnul süüdistatakse teda riiklikke saladusi sisaldanud mälukaardi vastuvõtmises. Advokaadid väidavad, et FSB sokutas selle tema asjade hulka, kasutades ära Whelani pikaaegset Vene sõpra.

USA endised luureametnikud on öelnud, et juhtum meenutab klassikalist KGB süüdi lavastamist. On spekuleeritud, et Venemaa võis Whelani kinni pidada lootuses ta mõned USA-s kinni peetud venelase vastu vahetada.

Eile kutsus Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov USA-d vabastama Vene pilooti Konstantin Jarošenkot vahetusena Venemaal kinnihoitava ameeriklase vastu. Jarošenko on kandnud alates 2011. aastast USA vanglas karistust narkootikumide salakaubaveo eest.