USA kõrged ametiisikud väljendasid kahtlust seoses Saddami pakkumisega lubada ÜRO relvainspektorid tingimusteta Iraaki tagasi. Paljud teised välisriigid on Iraagi sammu tervitanud.

Valge Maja pressiesindaja Ari Fleischer ütles ajakirjanikele, et Saddami ei saa usaldada ja ÜRO suutmatus leppida kokku USA taotletavas resolutsioonis võimaldaks Iraagil massihävitusrelvade soetamist jätkata.

“Praegu ei ole aeg Iraagilt survet maha võtta,” sõnas Fleischer ajakirjanikele president George W. Bushi Nashville’i saates.

“President arvab, et praegu on ÜRO-l ja kongressil kõige õigem aeg tegutseda, et Saddam Hussein teaks, et maailmal on tõsi taga ja kongressil on tõsi taga. Väiksem surve annaks Saddam Husseinile massihävitusrelvade loomiseks rohkem manööverdamisruumi,” hoiatas ta.

Fleischer lükkas tagasi Iraagi pakkumise ÜRO-le lubada relvainspektorid riiki tagasi. “Kui Saddam Husseini sõna loeks, oleks ta relvadest loobunud juba ammu. Ajalugu on näidanud,et Saddam Husseini sõna ei saa võtta tõena.”

Fleischer hoiatas, et Saddam on varemgi järeleandmist teeseldes maailma ninapidi vedanud, valmistudes uueks ja jõulisemaks hoobiks.

Tundmatuks jääda soovinud USA ametiisikud ütlesid, et Ameerika Ühendriigid arutavad Suurbritanniaga võimalust paigutada USA kuus radaritele tabamatut pommituslennukit B-2 brittidele kuuluvale Diego Garcia saarele India ookeanis.

Diego Garciale paigutades kahaneb lennukite missioonidistants poole võrra. Varem on B-2 lennanud Kosovot ja Afganistani pommitama Missouri baasidest, mis teeb nende lennupikkuseks 10.500 km.

Samal ajal valmistub USA kolima novembris suure osa oma Floridas paiknevast keskväejuhatusest Katari.

Fleischer ja välisminister Colin Powell jätkavad tegevust, et suruda ÜRO-s läbi uus ja karm Iraagi-vastane resolutsioon.

Iraak soostus esmaspäeval lubama 1998. aastal lahkuma sunnitud ÜRO relvainspektorid tingimusteta riiki tagasi.

USA püüdleb ÜRO toetust resolutsioonile, mis nõuaks varasemate relvaprogrammidest loobumise nõuete täitmist ja inspektorite riiki lubamist.

Lisaks sellele kaalub kongress, kuidas ja millal demonstreerida toetust Bushi kavatsusele Saddam kukutada.

Iraagi lahke pakkumine relvainspektoritele kipub USA ilma jätma vajalikust toetuses rünnakutele Saddami kukutamiseks, mida põhjendatakse Bagdadi tegevusega massihävitusrelvade soetamisel.