USA president Donald Trump loobus tänavu kevadel, hoolimata Euroopa riikide vastuseisust, tuumaleppe järgimisest, mis leevendas Teherani olukorda, eemaldades sellelt sanktsioonide paketi lubaduse eest lõpetada oma tuumaprogrammi edasine arendamine, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Alates sellest ajast on britid, prantslased ja sakslased üritanud lepet elus hoida. Ameeriklased aga on valmistanud ette uusi sanktsioone, öeldes iraanlaste pahameeleks, et vaja on laiaulatuslikumat ja balansseeritumat lepet.

USA suursaadik Suurbritannias Woody Johnson kritiseeris Teherani „varisõdade ja julmade tegevuste“ finantseerimise eest, märkides, et selle asemel võiks islamivabariik edendada oma majandust. Tema sõnul tuleb Iraanil teha käegakatsutavaid ja püsivaid muutusi, et käituda nagu normaalne riik.

„Kuni selle juhtumiseni kavatseb Ameerika tõsta survet ja me tahame Suubritanniat oma poolele,“ kirjutas Johnson ajalehe The Sunday Telegraph veergudel. „On aeg liikuda edasi vigasest 2015. aasta leppest. Me palume, et globaalne Suurbritannia kasutaks oma märkimisväärset diplomaatilist jõudu ja mõju ning ühineks meiega, kuni me teeme ülemaailmse jõupingutuse tõeliselt laiaulatusliku lepingu suunas.“