Ühendatud staabivägede ülem kindral Richard Myers ütles Pentagonis pressikonverentsil, et USA on sellest hoolimata võimeline igas konfliktis võitma, teatab Fox News.

Teisipäeval saadeti Kongressile salastatud sõjaväe riskianalüüs, mille üldist sisu kindral Myers reporteritele tutvustas.

„Me ütlesime, et me võidame. Aega võib selleks rohkem kuluda ja me peame võibolla kasutama lisaressursse, kuid see ei loe, sest lõpuks oleme me edukad,” ütles Myers.

Riskianalüüsis leitakse, et USA sõjavägi on hetkel kõrgendatud ohu käes, kuid umbes aasta pärast peaks riskid vähenema hakkama.

Paljude analüütikute sõnul võtab umbes veel aasta aega, kuni USA väed peavad viibima Iraagis.

Endise välisministri Lawrence Eagleburgeri sõnul peavad väed olema Iraagis veel vähemalt aasta, hoolimata kasvavast nõudmisest nad sealt välja tuua. „Mulle tundub, et me ei pea mitte ainult võitma terroriste seal — ja ma arvan, et me oleme võitmas — vaid me peame veenduma, et kui me lahkume on iraaklased võimelised enda eest ise hoolitsema,” ütles Eagleburger.

Myersi sõnul on riskid siiski pidevalt vähenemas, oma osa on siin ka sellel, et tänu sõjale on kongress andnud sõjaväele rohkem raha ning kolm ja pool aastat sõda on näidanud ära USA sõjaväe nõrgad kohad, mida nüüd likvideeritakse.

Valge Maja kinnitas, et president George W. Bush on veendunud, et igale ohule on sõjaliselt võimalik reageerida „otsustavalt”. Bush on alates ametisse astumisest suurendanud sõjaväe eelarvet 41 protsenti.

Suurimateks ohtudeks USA julgeolekule sõjalisest aspektist peetakse Põhja-Koread ja Iraani nende püüdluste pärast hankida tuumarelvi. Küsimusele, mis juhtub, kui Põhja-Korea ründab Lõuna-Koread vastas Myers: „me oleksime edukad”.

Eagleburgeri sõnul ei teki kunagi küsimust, kas USA on sõjas edukas, kuid küsimus on selles, kui palju ollakse valmis pingutama. „Palju see nõuab meilt majanduslikus mõttes, kui palju inimesi meil peab olema, kas me peame uuesti sisse seadma ajateenistuse ja sellised asjad. Kõik sõltub sellest, mis tüüpi ohuga on tegemist ja kui tõsine oht on.”