USA senati enamuse liider Mitch McConnell ütles täna, et hääletus leiab aset esmaspäeva hommikul kohaliku aja järgi kell 01:00 (Eesti aja järgi kell 08:00), mis tähendab, et kui hääletusel antakse lae ajutisele tühistamisele roheline tuli, on riigiteenistujatel võimalik juba samal hommikul tööle naasta ja seisak ei puuduta laia avalikkust.

Vabariiklasest McConnelli eelnõu kohaselt tagatakse valitsusasutuste töö rahastamine 8. veebruarini, kuid see ei sisalda muudatusi immigratsioonipoliitika kohta, mis on demokraatide üks tingimustest.

USA föderaalvalitsuse töö seiskus laupäeval kell 00:01 USA idaranniku aja järgi, sest esindajatekoja ja senati seadusandjad ei suutnud kokku leppida valitsuse töö rahastamises.

Kui kokkuleppele ei suudeta jõuda ka saabuval ööl, tähendab see juba homme sadade tuhandete föderaaltöötajate koju saatmist ning rahvusparkide, muuseumide ja föderaalsete haldushoonete sulgemist ning teenuste osutamise peatamist.

Valitsuse töö seiskumisest hoolimata jätkavad tööd föderaaltöötajad, keda peetakse hädavajalikuks, nagu politseinikud, tuletõrjujad, sõdurid jne. Töötajad, kelle roll ei ole hädavajalik, lähevad aga sundpuhkusele ja oma kontoritesse ei ole neil põhjust naasta enne, kui seisak on läbi.

Hoolimata pingelistest läbirääkimistest, ei suudetud kokkuleppele jõuda, sest vabariiklastele oli muu seas vastumeelt demokraatide nõudmine, et kokkulepe sisaldaks ka lastena riiki saabunud ebaseaduslike immigrantide kaitset, kuigi arvamusküsitluste järgi toetab nende staatuse muutmist valdav enamus ameeriklastest, sh vabariiklastest.

USA vabariiklastel, kellel on senatis enamus ehk 51 kohta, on vaja ka märkimisväärset demokraatide toetust, sest venitamistaktika lõpetamiseks on vaja vähemalt 60 häält.

Algne plaan lükata kulutustele kehtestatud lae tühistamine edasi 16. veebruarini, ei läinud läbi, sest demokraadid, aga ka viis vabariiklast ei olnud nõus selle poolt hääletama, kuna president Donald Trump keeldus kahel korral parteideülesest kompromissist seisaku vältimiseks.