Kuus senaatorit, sealhulgas viis vabariiklast ja üks demokraat, teatasid esmaspäeval, et hääletavad jõu kasutamiseks loa andva resolutsiooni vastu. See viitab tugevalt sellele, et administratsiooni jõupingutused saada mõlema partei toetus on olnud ebatõhusad, vahendab USA Today.

Senat pidi hääletama kolmapäeval protseduurilise sammu üle alustada ametlikku debatti resolutsiooni üle, kuid Reid teatas esmaspäeva õhtul, et hääletus lükatakse edasi, et anda presidendile rohkem aega oma seisukohtade senaatoritele ja avalikkusele selgitamiseks.

„Me peame kindlustama, et presidendil on võimalus rääkida kõigile sajale senaatorile ja kõigile 300 miljonile Ameerika inimesele, enne kui me seda teeme,“ ütles Reid.

Saabusid ka teated, et Venemaa püüab jõuda Süüriaga kokkuleppele viimase keemiarelvaprogrammi lõpetamiseks. Obama ütles esmaspäeval teleintervjuudes, et selline kokkulepe võiks kaotada vajaduse USA sõjaliseks sekkumiseks, kuid senaatoritele pole sellest arengust ette kantud ning nad väljendasid skeptilisust.

„Mul pole aimugi, mis toimub. Oleks suurepärane, kui venelased suudaksid veenda Assadit oma keemiarelvad rahvusvahelisele kogukonnale loovutama. See oleks vinge tulemus. Ma olen aga väga kahtlev ja skeptiline,“ ütles vabariiklasest senaator Lindsey Graham.

Riigisekretär John Kerry esmaspäeval Londonis öeldu, mille järgi oleks sõjaline jõupingutus „uskumatult väike“ ärritas senaatoreid. Grahami sõnul pisendas Kerry kõike, mida president on viimaste päevade jooksul teinud, et toetust võita.

Oma vastuseisust teatamine senaatorite poolt esmaspäeval tekitas tõsiseid kahtlusi, kas president suudab kokku saada vajaliku toetuse senatis ja esindajatekojas. Vabariiklaste juhitud esindajatekoda ei võta resolutsiooni tõenäoliselt üldse arutamisele, enne kui see senatis heaks kiidetakse. Senati lõpphääletus oli plaanitud saabuvale nädalavahetusele, kuid Reidi otsus ametlik debatt edasi lükata viib kogu ajakava nihkesse.