"Et oleks selge - see nõuab Ühendriikidelt vaenlase õhutõrjesüsteemide neutraliseerimist vähemalt osaliselt," märkis McCain senatile suunatud sõnavõtus BNS-i vahendusel.

Senaatori hinnangul oleks Assadi võimule jäämine Ühendriikidele "strateegiline ja moraalne kaotus" ja sõjalist sekkumist on vaja vägivaldse režiimi nõupidamiste laua taha sundimiseks.

"Süüria opositsioonile on praegu kõige rohkem ja kiiresti vaja pääsemist Assadi suurtükkide ja tankide piiramisrõngast. Süüria opositsiooni ja mässuliste toetamine on loomulikult vajalik, kuid praegu ei piisa sellest enam metsiku verevalamise peatamiseks ja inimelude päästmiseks," lisas McCain.

Vaatlejate hinnangul ei ole ligi aasta tagasi puhkenud Süüria konflikt kaugeltki lõppenud, samuti ei usuta, et president Assad saaks kasutada Homsi piiramist stardipakuna täieliku kontrolli taaskehtestamiseks riigi üle.

Süüria väed sisenesid eelmisel nädalal kuu aega kestnud pommirünnakute järel Homsi mässuliste kontrolli all olnud Baba Amro linnaossa, valitsuse kinnitusel on "lääneriikide toetatud terrorikampaania selgroog murtud". Inimõiguslaste hinnangul võis Baba Amro piiramisel ja hõivamisel hukkuda 700 kuni 1000 tavakodanikku.

Eksperdid usuvad siiski, et võimude jõhkrus viib Bosnia-laadse pikaleveniva sõjani ning rahvaülestõusuna alanud konflikti edasise militariseerumiseni. Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch Lähis-Ida direktori Sarah Leah Watsoni sõnul ei lõpeta režiimi jõhker jõukasutus Baba Amro vastu ülestõusu, vaid viib pigem Süüria ühiskonna edasise radikaliseerumiseni.