Ar-Riyāḑi teatel langetati otsus ameeriklaste riiki lubamisest kasvavate pingete valguses selleks, et parandada oma julgeolekut ja suurendada üleüldist stabiilsust Lähis-Ida aladel, vahendab uudistekanal BBC.

"USA ja Saudi Araabia koostööl baseerudes andis kuningas Salman oma nõusoleku USA vägede võõrustamiseks," vahendas Saudi Araabia riiklik uudisteagentuur SPA.

USA meedia teatel toimetatakse pealinnast idas asuvasse Prints Sultani õhuväebaasi vähemalt pooltuhat sõjaväelast - osa neist on juba kohal, pannes väidetavalt üles õhutõrjesüsteemi Patriot.

USA kaitseministeerium teatas juba suve algul, et paigutab seoses Iraani ohuga Lähis-Itta õhutõrjesüsteemi Patriot ja saadab piirkonda juurde veel tuhat sõjaväelast.

Otsus Lähis-Itta suuremate jõududega saabuda tuli pärast luureteavet, et Teheran tugevdab jõudsalt oma valmisolekut ründeoperatsioonide korraldamiseks USA või selle partnerriikide huvide vastu, märkis Pentagon.

USA vägedel oli võimalik Saudi Araabia õhuväebaase kasutada ka 2000. aastate algul, ent 2003. aastal, kui USA tungis Iraaki, viskas kuningas Fahd nad sealt välja, soovimata omada rolli diktaator Saddam Husseini kukutamiseks.