Pentagon teatas, et kaitseminister Chuck Hagel andis tuumajõul liikuvale lennukikandjale ja teistele alustele korralduse sõita nii kiiresti kui võimalik Filipiinide Vabariigi suunas, vahendab Reuters.

George Washington asus käsu andmise hetkel Hongkongis ning ta peaks Filipiinide juurde saabuma 48-72 tunni jooksul. Lennukikandjat saatvate laevade hulgas on raketiristlejad ja hävitajad.

Lennukikandja, mille pardal on 5000 meremeest ja üle 80 lennumasina, toob endaga kaasa tohutu päästevõimekuse.

Lisaks päästelendude platvormiks olemisele võivad lennukikandja veedestilleerimisseadmed toota 1,5 miljonit liitrit puhast joogivett päevas.

„Kui vaja, võivad need laevad ja lennumasinad viia kohale humanitaarabi, varustust ja anda meditsiiniabi käimas olevate päästetööde toetuseks,“ teatas Pentagoni pressiesindaja George Little.

Taifuunis kõige rohkem kannatada saanud Taclobani linnas üksi võis hukkuda üle 10 000 inimese. Esmaspäeval saabus Taclobani vähemalt tosin USA ja Filipiinide sõjaväe transpordilennukit. Filipiinide õhujõud teatasid, et on alates laupäevast katastroofipiirkonda toimetanud umbes 66 tonni varustust.

USA sõjaväelaste esialgne kontingent on juba Filipiinidel kohal. Neist enamik baseerub Villamori õhujõudude baasis Manilas ja väiksem grupp Taclobanis.

Lennukikandjat George Washington saadavad ristlejad USS Antietam ja USS Cowpens ning hävitaja USS Mustin.

Juba on teel varustuslaev USNS Charles Drew ning kohtub ülejäänud laevade grupiga, kui nad Filipiinidele lähemale jõuavad. Piirkonnale võttis kursi ka hävitaja USS Lassen.

George Washingtoni pardal on helikopterid, mis võivad päästetöödele kaasa aidata.