USA justiitsministeerium hakkas Kumpfi väljasaatmist taotlema pärast seda, kui selgus, et ta oli riiki saabudes oma mineviku kohta valetanud, vahendab YLE Uutiset.

Üle 50 aasta USA-s elanud Kumpf tunnistas ülekuulamistel, et osales Trawniki töölaagris Poolas 8000 juudi tapmises. Kumpfi sõnul oli tema ülesanne tappa inimesed, kes mahalaskmisel kogupaugu järel ei surnud.

Lisaks Trawniki laagrile töötas Kumpf valvurina Sachsenhauseni koonduslaagris Saksamaal ja valvas orjatöölaagreid Saksamaa okupeeritud Prantsusmaal. Neis laagreis ehitati stardiplatvorme Saksa rakettidele, mida kasutati Suurbritannia vastu.

Serbias sündinud Kumpf liitus SS-vägedega 1942. aastal. Ta elas sõja järel Austrias ja siirdus 1956. aastal USA-sse. Kui Kumpfi taust hakkas selguma, väitis ta, et oli 17-aastane nooruk, kes võeti vägisi SS-i. Ta eitas ka igasuguses vägivallas osalemist.

Austria justiitsministeeriumi teatel ei saa Kumpfile Austrias süüdistust esitada, sest tema kuriteod on seaduse järgi aegunud. Ministeeriumi esindaja ütles, et rääkis sellest mitmel korral USA-le ja kutsus üles Kumpfi Poola saatma. Poolast teatati aga, et neil ei ole Kumpfi süüdistamiseks tõendeid.

83-aastase Kumpfi teekond võib Austriast jätkuda Hispaaniasse, kus seadus võimaldab esitada süüdistuse mistahes inimõigustevastase kuriteo eest.