Hilli teatel arutleti selle üle, kuidas liikuda edasi rahvusvaheliste läbirääkimistega, mis puudutavad Põhja-Korea tuumaprogrammi seiskamist, kirjutab BBC.

Hill on kõrgeim USA välisministeeriumi ametnik, kes pärast 2002. aastat Põhja-Koread külastanud on.

BBC arvates viitavad kahepoolsed kõnelused sellele, et USA usaldab Põhja-Korea lubadust sulgeda ja pitseerida oma suurim tuumareaktor.

Põhja-Korea lubas veebruaris, et sulgeb Yongbyoni reaktori, kui Põhja-Korea külmutatud arved Makao pangas sulatatakse. USA teateil on raha juba Makao pangast Põhja-Koreasse üle kantud, kuid Pyongyang ei ole seda veel kinnitanud.

Segadus rahade ülekandmisega seab kahtluse alla ÜRO aatomienergiaagentuuri IAEA inspektorite järgmiseks nädalaks kavandatud visiidi, mis oleks esimene omataoline pärast seda, kui nad 2002. aastal riigist välja saadeti.

Hill kohtus Põhja-Korea ametivenna Kim Kye-gwan’i ja välisminister Pak Ui-chun’iga.

Washington on varem loobunud kahepoolsetest läbirääkimistest Põhja-Koreaga, soosides kuuepoolseid läbirääkimisi, millel osaleksid ka Lõuna-Korea, Jaapan, Hiina ja Venemaa.

Hilli visiidile eelnesid veel mõned positiivsed märgid, mis kulmineerusidki möödunud nädalal sellega, kui Pyongyang kutsus rahvusvahelise aatomienergia agentuuri inspektoreid riiki Yongbyon’i reaktori sulgemist arutama.