Kuigi Hutchisoni jutt oli mõnevõrra ähmane, ütlesid relvastuskontrolli eksperdid, et seda võib mõista nii, et ta mõtles ennetavat lööki. Selline samm viiks aga tuumasõjani, vahendab Washington Post.

Alles siis, kui Hutchisoni jutt kutsus esile raevuka vastuse Venemaa välisministeeriumist, selgitas Hutchison Twitteris, et ei rääkinud ennetavast löögist Venemaale. Diplomaatiline kahju oli aga juba tehtud.

„Jääb mulje, et inimesed, kes selliseid avaldusi teevad, ei ole teadlikud oma vastutusastmest ja agressiivse retoorika ohtlikkusest,” ütles Venemaa välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova ajakirjanikele. „Kes andis sellele naisele loa teha selliseid avaldusi? Ameerika rahvas? Kas tavalised ameeriklased teavad, et nad maksavad omast taskust niinimetatud diplomaatidele, kes käituvad nii agressiivselt ja hävituslikult?”

Venemaa eitab kokkuleppe rikkumist.

Hutchisonilt küsiti NATO peakorteris, mida võiks USA teha Venemaa uue raketiklassi vastu, mis näib rikkuvat keskmaa tuumajõudude kokkulepet. „Vastumeetmed oleksid nende rakettide kõrvaldamine, mis on Venemaal kokkulepet rikkudes arendamisel,” vastas Hutchison.

Enne selgitust, mis tuli üheksa tunni pärast, ei olnud selge, kas Hutchison mõtles, et USA võtaks Venemaa keelatud raketirajatised sihikule, kui Moskva lepingut ei järgi, või kas ta hoiatas, et USA parandaks oma raketikaitset nii, et saaks kõrvaldada kõik keelatud raketid, mida Venemaa otsustaks USA ja tema liitlaste sihtmärkide pihta välja lasta. USA-l on praegu piiratud võimalused enese kaitsmiseks tiibrakettide vastu.

„Küsimus oli, mida te teeksite, kui see jätkub punktini, kus me teame, et nad on võimelised keelatud rakette kohale toimetama,” ütles Hutchison. „Ja selles punktis otsiksime me võimekust kõrvaldada rakett, mis võib tabada mõnda meie riiki Euroopas ja tabada Ameerikat Alaskas.”

Kokkulepe, mille USA ja Nõukogude Liit allkirjastasid 1987. aastal, keelab toota ja positsioonidele paigutada tuuma- ja tavarakette, mille lennuulatus on 500-5500 kilomeetrit. See kehtib maismaalt väljalastavate ballistiliste ja tiibrakettide kohta.