Luke John Helder, keda Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) kirjeldas kui potentsiaalselt relvastatud ja ohtlikku kurjategijat, vahistati Reno linnast umbes 80 kilomeetri kaugusel maanteel, kus möödasõitjad tema auto ära tundsid.

Iowa võimud esitasid Helderile kiiresti kaks süüdistust seoses selles osariigis 3. mail plahvatanud pommiga, mille tagajärjel üks naine vigastada sai.

Kuuldavasti poetas Helder enne vahistamist autoaknast relva välja. Kohalike teleuudiste andmeil leiti tema auto pagasiruumist lõhkelaengutele sarnanevaid esemeid, mida demineerijad kontrollima asusid.

“See oli üleriigilise tähtsusega juhtum, mis sai üleriigilise reaktsiooni. Avalikkuse ja sadade korravalveametnike abiga jõuti eduka vahistamiseni,” teatas Iowa advokaat Charles Larson süüdistust esitades.

Wisconsin-Stouti ülikooli kunstitudengi Helderi isikukirjeldus ei vasta sugugi tavalisele endassetõmbunud, rahulolematu valitsusvastase pildile. Kaasõpilaste sõnul on noormees avala ja sõbraliku olekuga, intelligentne ja tugevate peresidemetega.

Sellest hoolimata kahtlustatakse teda 18 torupommi poetamises maapostkastidesse, kaasas tigedad valitsusvastased kirjad koos edasise vägivalla ähvardustega.

Esimesed kaheksa pommi leiti läinud reedel Illinoisis ja Iowas, plahvatustes sai viga kuus kirjakandjat ja kaks kohalikku elanikku. Laupäeval, pühapäeval ja esmaspäeval leiti Nebraska osariigis veel kaheksa pommi, viimased kaks avastati esmaspäeval Colorados ja Texases.

Ilmselt ootab Nevada vanglasse paigutatud Helderit veel rida süüdistusi.