Positiivse proovi on USA-s nüüd andnud üle 65 000 inimese, vahendab CNN.

California kuberner Gavin Newsom, kes andis eelmisel nädalal elanikele korralduse kodus püsida, ütles, et on tõeline, et see korraldus jääb kehtima järgmiseks 2-3 kuuks.

California teatas, et teisipäeval võis koroonaviirusesse surra teismeline, kuigi Los Angelese tervishoiuameti sõnul võib sellel olla ka muu seletus.

Atlantas on aga 12-aastane tüdruk näitamas paranemise märke. Pühapäeval teatas perekond, et ta võitleb elu eest.

Louisiana kuberner John Bel Edwards ütles, et osariigis on juhtumite arvu suurim kasvutempo maailmas, ja andis elanikele korralduse kodus püsida.

USA president Donald Trump rahuldas teisipäeval Edwardsi taotluse suurkatastroofi väljakuulutamiseks, mis vabastab osariigi jaoks rohkem föderaalabi. Kõige hullem on olukord kahes piirkonnas New Orleansi linnastus.

Kuigi üha rohkem osariike annab elanikele korralduse kodus püsida, ei plaani Trump üleriiklikku karantiini.

Föderaalvalitsuse sotsiaalse distantsi hoidmise juhiste kehtivus lõpeb järgmisel nädalal.

Trump näeb aga ette kiiret olukorra paranemist ja rahvast täis kirikuid üle riigi juba lihavõtete ajal, nagu ta teisipäeval Fox Newsile teatas.

„Ma ei ole kindel, et see on see päev, aga mulle meeldib sihtida see just lihavõttepühapäevale,“ lausus Trump.

USA on pöördunud Itaalia poole, et mõista, kuidas sotsiaalse distantsi hoidmise meetmed viiruse levikut aeglustada aitavad, teatas Valge Maja koroonaviirusele reageerimise koordinaator, dr Deborah Birx teisipäeval.

New Yorgi osariigi kuberner Andrew Cuomo ütles, et sealsete nakatumisjuhtumite kasv peaks olema hoiatuseks kogu ülejäänud riigile.

„Seal, kus meie oleme täna, olete teie kolme nädala või nelja nädala või viie nädala või kuue nädala pärast,“ ütles Cuomo. „See, mida meie siin teeme, kaardistab asjade käigu.“

New Yorgi osariigis on kokku üle 30 000 nakatumisjuhtumi, mitu korda rohkem kui üheski teises osariigis, ning enamik neist New Yorgi linnas. Cuomo sõnul on 12% positiivse proovi andnutest haiglas ja neist 3% intensiivravil.

Cuomo põhjendas suurt nakatunute arv rahvusvahelise turismi ja sellega, et newyorklased elavad ja töötavad väga lähestikku.

Birxi sõnul peavad kõik New Yorgist lahkujad end karantiini panema.

New Yorgi osariik ja linn on pöördunud föderaalvalitsuse poole meditsiinitarvete saamiseks.

New Yorgi haiglates on piisavalt isiklikke kaitsevahendeid vaid kaheks järgmiseks nädalaks, teatas Cuomo. Osariik vajab ka umbes 30 000 hingamisaparaati. Eilse seisuga oli osariigi haiglates 4000 hingamisaparaati, 4000 oli teel föderaalvalitsuse poolt, 7000 oli ostetud ja oldi endiselt „ostlemas“, teatas kuberner.

New Yorgi linnapea Bill de Blasio sõnul on hingamisaparaadid määravad elu ja surma vahel tuhandete newyorklaste jaoks.

Lisaks sellele vajab osariik veel 140 000 voodit ja 40 000 intensiivravivoodit lisaks olemasolevale 53 000 voodile, teatas Cuomo.