Föderaalprokuratuur esitasid süüdistuse võrgustiku 11 väidetavale liikmele ning Houstonis ja Moskvas asuvatele firmadele kõrgtehnoloogiliste komponentide ebaseaduslikus ekspordis USA-st Venemaa julgeolekuteenistustele, teatab NBC News.

Süüdistused puudutavad kõrgtehnoloogilise mikroelektroonika ebaseaduslikku eksporti umbes 50 miljoni dollari väärtuses.

USA ja Vene firmade omanikule ja juhile Aleksandr Fišenkole esitati lisaks süüdistus Venemaa valitsuse registreerimata agendina tegutsemises USA-s. Fišenko on sündinud Kasahstanis ja naturaliseerus USA kodanikuks 2003. aastal.

Süüdistuse järgi hakkas võrgustik arenenud, tehnoloogiliselt tipptasemel mikroelektroonikat tootjatelt ja edasimüüjatelt USA-s omandama ja Venemaale eksportima 2008. aasta oktoobris, minnes mööda USA valitsuse litsenseerimissüsteemist, mille eesmärk on sellist eksporti kontrollida.

Venemaale eksporditud mikroeletroonikal on kasutusala paljudes sõjalistes süsteemides, sealhulgas radarites ja jälgimissüsteemides, rakettide juhtimissüsteemides ja sütikutes.

Kohtu dokumentide järgi veenis võrgustik tootjaid ja edasimüüjaid kõrgtehnoloogilist kaupa müüma, kasutades valeinformatsiooni lõppkasutaja kohta, varjas, et see eksporditakse, ning klassifitseeris kauba kaubandusministeeriumile esitatavates ekspordidokumentides valesti.

Kaup viidi USA-st välja peamiselt New Yorgi John F. Kennedy rahvusvahelise lennuvälja kaudu.