Paljud poliitikud alates president Trumpist on süüdistanud erinevaid organisatsioone, kinnitades, et algselt rahumeelsed protestid George Floydi surma vastu politsei vahi all Minneapolises on muutnud vägivaldseks mingi radikaalne ideoloogia, vahendab New York Times.

„Meil on põhjust uskuda, et pahasoovlikud tegelased imbuvad jätkuvalt õiglastele protestidele George Floydi mõrva vastu, mistõttu pikendame me liikumiskeeldu ühe päeva võrra,” teatas Minnesota osariigi kuberner Tim Walz eile, olles enne seda väitnud, et rahutusi õhutavad valgete ülemvõimud pooldajad või väljastpoolt osariiki tulnud inimesed.

New Yorgi linna politsei terrorisimivastase ja luuretegevuse asejuht John Miller ütles, et anarhistid plaanisid rahutuste õhutamist linnas juba enne meeleavalduste algust, kasutades krüpteeritud suhtlemist kautsjoniraha kogumiseks ja meedikute värbamiseks. Meeleavalduste ajal olid neil olemas varustusahelad bensiini, kivide ja pudelite kohale toimetamiseks ning inimesed, kes otsisid kohti, kus ei olnud politseinikke.

„Nad valmistusid tekitama kahju varale ja juhtisid inimesi, kes neile järgnesid, tegema seda valikuliselt ja ainult jõukamates piirkondades või kallimates poodides, mida peavad korporatiivsed organisatsioonid,” ütles Miller, kelle sõnul olid paljud osavõtjad väljastpoolt New Yorki.

Vähesed näpuga äärmuslastele osutajad on aga esitanud detailseid tõendeid oma süüdistuste kinnitamiseks ja mõned ametnikud tunnistasid kindla informatsiooni puudumist.

„Tõde on see, et keegi tegelikult ei tea,” ütles Minnesota peaprokurör Keith Ellison NBC-le. „Meeleavaldajad on teinud palju videoid inimestest, kes on väga kahtlased, kes tõesti alustasid akende lõhkumist. On olnud teisi fotosid numbrimärkideta autodest. Väga kahtlasest käitumisest.”

Rahutuste õhutamises on süüdistatud nii parem- kui ka vasakäärmuslasi. Trumpi administratsioon süüdistas radikaalseid vasakpoolseid, nimetades antifad (antifašiste), keda on hakatud seostama agressiivsema tegevuse nagu vandalismiga.

Teised peavad vastutavaks valgete ülemvõimu pooldajaid ja paremäärmuslasi, viidates avaldustele internetis, et rahutused kiirendavad mitmerahvuselise ja mitmekultuurse USA kokkuvarisemist.

Ameerika Ühendriigid määratlevad ANTIFA terroriorganisatsiooniks,” kirjutas Trump eile Twitteris.

Pole selge, milliseid tegelikke tagajärgi Trumpi avaldusel on peale kultuurisõja õhutamise, tähelepanu saamise ja oma toetajatele meeldida püüdmise.

Antifa ei ole organisatsioon, sellel ei ole juhti, erinevates rollides liikmeid ega mingit kindlat tsentraliseeritud struktuuri.

Isegi kui antifa oleks tegelik organisatsioon, saab USA seaduste järgi terroristlikeks kuulutada ja sanktsioonide alla panna ainult välismaa organisatsioone. USA-s ei ole olemas riigisisest terrorismiseadust.

Kui Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) on uurinud neonatside organisatsioone nagu Base ja Atomwaffen Division, on ta kohelnud neid kuritegelike ettevõtetena.

Siiski ütles USA peaprokurör William Barr, et FBI teeb koos osariikide ja kohaliku politseiga kindlaks vägivaldsed meeleavaldajad, keda ta nimetas ka kodumaisteks terroristideks.

Paremäärmuslased on viimastel päevadel tekitanud sotsiaalmeedias postituste laviini, milles väidetakse, et rahutused on märk, et nende pikalt oodatud USA kokkuvarisemine on lähedal. Selliseid gruppe nimetatakse accelerationist’ideks, „kiirendajateks”, kes toetavad kõike, mis võib aidata saavutada nende eesmärke. Eelmisel kuul püüdsid nad seda kokkuvarisemist saavutada koroonaviiruse ja karantiinimeetmete vastaste protestide abil.

Mõned paremäärmuslased on mustanahaliste kogukondadega mõttekaaslased oma vaenus politsei vastu. Teised loodavad aga täielikult valge riigi saavutamiseks vähemalt osas USA-st rassisõda esile kutsuda.