Väidetav vandenõu hõlmas plaane kukutada mitme osariigi valitsused, mis kahtlusaluste arvates rikuvad USA põhiseadust, sealhulgas Michigani valitsus ja Whitmer, selgub föderaalsest kuriteokaebusest, vahendab CNN.

Kuuele inimesele esitati föderaalsüüdistus inimröövivandenõus ja seitsmele organisatsiooniga Wolverine Watchmen seostatavale inimesele Michigani osariigi süüdistus, teatas osariigi peaprokurör Dana Nessel.

„Vahi all olevaid isikuid kahtlustatakse katses uurida välja õiguskaitseametnike kodused aadressid, et nad sihikule võtta, ähvardustes, mis olid mõeldud kodusõja algatamiseks, ning operatsiooni planeerimises ja harjutamises, et rünnata Michigani kapitooliumi hoonet ja röövida valitsusametnikke, sealhulgas Michigani kuberner,” ütles Nessel pressikonverentsil.

Intervjuus CNN-ile tänas Whitmer korrakaitsjaid vahistamiste eest.

„Me pole midagi sellist varem näinud. Nende kahe politseiorganisatsiooni vaprad mehed ja naised panid mängu oma elud, et hoida mind ja minu perekonda väljaspool ohtu,” ütles Whitmer. „Ma olen uskumatult tänulik ja töö, mida nad teevad, teeb mind alandlikuks.”

Kohaliku aja järgi eile pärastlõunal televisioonis esinedes ütles Whitmer, et teadis, et tema töö on raske, aga midagi sellist ei suutnud ta ette kujutada. Eraldi süüdistas Whitmer USA presidenti Donald Trumpi, kes on korduvalt jätnud paremäärmuslased hukka mõistmata.

„Alles eelmisel nädalal seisis Ühendriikide president Ameerika rahva ees ja keeldus hukka mõistmast valgete ülemvõimu pooldajaid ja vihkamisorganisatsioone nagu need kaks Michigani võitlusorganisatsiooni,” ütles Whitmer. „Astuge tagasi ja astuge kõrvale,” ütles ta neile. „Astuge tagasi ja astuge kõrvale.” Vihkamisorganisatsioonid kuulsid presidendi sõnu mitte hukkamõistu, vaid võitlushüüuna, üleskutsena tegutsemisele. Kui meie juhid räägivad, siis sõnad loevad. Need omavad kaalu.”

Kuus föderaalsüüdistuse saanut on Michigani elanikud Adam Fox (37), Ty Garbin (24), Kaleb Franks (26), Daniel Harris (23), Brandon Caserta (32) ja Delaware’i elanik Barry Croft (44).

Seitse osariigi süüdistuse saanut on Paul Bellar (21), Shawn Fix (38), Eric Molitor (36), Michael Null (38), William Null (38), Pete Musico (42) ja Joseph Morrison (42). Neile on esitatud erinevad tulirelva- ja terrorisüüdistused.

USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) sai vandenõust teada 2020. aasta alguses sotsiaalmeedia grupi kaudu, selgub kaebusest.

Kohtudokumentidest selgub, et FBI saatis salajase informaatori 6. juunil Ohio osariiki Dublinisse kohtuma Crofti, Foxi ja veel 13 inimesega.

Kohtumisel räägiti erinevatest viisidest oma eesmärkide saavutamiseks. Mitmed liikmed rääkisid „türannide” mõrvamisest ja kuberneri „kaasaviimisest”.

14. juuniks kinnitas teine salajane informaator, et Foxi tutvustati Michigani võitlusorganisatsiooni juhiga ja nad kohtusid Michiganis Grand Rapidsis. Informaator salvestas vestlused Foxiga, milles viimane ütles, et vajab 200 meest, et rünnata kapitooliumihoonet Lansingis ja võtta pantvange, sealhulgas Whitmer.

Fox ütles väidetavalt, et mõistab Michigani kuberneri üle kohut riigireetmise eest. Plaan oli kavas ellu viia enne novembrikuiseid presidendivalimisi.

20. juunil kohtusid Fox, Garbin ja teised Grand Rapidsis salajases keldriruumis Foxi ettevõttes. Mobiiltelefonid jäeti üles, et vältida igasugust pealtkuulamist.

Kaebuse järgi räägiti Michigani kapitooliumi ründamise plaanidest, korrakaitsjatele vastupanu osutamisest ja Molotovi kokteilide kasutamisest politseisõidukite hävitamiseks. Räägiti ka uuest kohtumisest juuli esimesel nädalavahetusel, kui oli plaanis tulirelva- ja taktikaline treening.

Vandenõulased jälgisid augustis ja septembris kahel korral Whitmeri suvilat. Croft ja Fox rääkisid plahvatuste korraldamisest, et politsei sealt minema meelitada, teatas FBI.

Oktoobri alguses kinnitas Fox teistele, et ostis taseri, mida kavatseti inimröövi juures kasutada. FBI teatel kavatsesid Fox, Garbin, Harris ja Franks kohtuda teisipäeval, et maksta lõhkeaine eest ja vahetada taktikalist varustust.

Kahtlusaluste vahistamiseks suunati Michigani föderaaljõud. Vahistamine oli planeeritud tegevus, mitte reageerimine vahetule ohule või ohtlikule arengule. Kahtlusalused oli jälgimise all, kui föderaalvõimud vahistamisplaane koostasid ja vajalikke ressursse osariiki koondasid.

Võimud usuvad, et mitmed vahistatud on niinimetatud Boogaloo liikumise toetajad. CNN-i teatel on see tõusev äärmusluse vorm, mida on raske kategoriseerida. Liikumise pooldajatel näivad olevat vastakad ideoloogilised vaated. Mõned peavad end anarhistideks ja teised tõrjuvad formaalseid tiitleid. Mõned pooldavad valgete ülemvõimu ja teised on selle vastu.

Kuberner Whitmer on saanud mitmeid tapmisähvardusi seoses koroonaviirusevastaste meetmetega ja otsusega anda kodus püsimise korraldus. Aprillis kogunesid osariigi kapitooliumile meeleavaldajad ja äärmuslased, kes nõudsid, et Whitmer kodus püsimise korralduse tühistaks.

Ühel hetkel kevadel tungisid relvastatud meeleavaldajad osariigi kapitooliumi hoonesse ja nõudsid eriolukorra lõpetamist.