„Praktiliselt iga päev, kui Ameerika lennukid maanduvad Kabulis sõduritega, kohtan ma nende hulgas poolakaid,“ ütles Poola ohvitser, kes on teeninud Afganistanis pool aastat ajalehele Gazeta Wyborcza Polskie Radio vahendusel.

Uuringu järgi on USA armee värbajad peamiselt ligi meelitanud poolakaid ja ladinaameeriklasi. Kampaania on mõeldud välisriikide kodanikele, kellel on rohelised kaardid, kuid kes soovivad saada täieõiguslikeks USA kodanikeks.

„Tänu armeele saan ma kodakondsuse kohe,“ ütles noor poolakas Jacek T., kes elab New Yorgist lõunas. „Pärast 14-nädalase kursuse läbimist saan ma 1400 dollarit kuus, 30-päevase tasulise puhkuse ja kindlustuse. Võimalik on saada ka stipendium. Siis lähen ma kolledžisse.“

Varssavi Praga linnaosast pärit Rafał Stachowski väidab, et kampaaniaga on liitunud juba 500 poolakat, kes on hiljem Iraagis või Afganistanis teeninud.

Kas poolakad ei karda, et USA kodakondsuse hind võib kujuneda liiga kõrgeks?

„Ma ei taha sellest ette mõelda,“ ütles Jacek T., kes valmistub sõjapiirkonda saatmiseks. „Ameerika on unelmate maa ja armee võimaldab selle unelma teoks teha.“