27-aastane Dominikaani Vabariigist pärit José Pimentel, kes oli võtnud vastu islami usu ja oli olnud jälgimise all kaks aastat, aktiviseeris oma pommivalmistamishuvid pärast USA-s sündinud radikaali Anwar al-Awlaki tapmist 30. septembril. Al-Awlaki oli Jeemenis sündinud ja Araabia poolsaare al-Qaida tuntud tegelane, teatab Los Angeles Times.

New Yorgi politseijuhi Raymond Kelly sõnul ajas al-Awlaki tapmine Pimenteli tõeliselt vihale. Samas nimetas Kelly Pimenteli üksikuks hundiks.

Kelly ja New Yorgi linnapea Michael Bloomberg väitsid, et Pimentel tegutses üksi ja õppis pomme valmistama al-Awlaki internetiajakirja Inspire lugedes. Ajakirjas ilmunud artikli nimi oli „Kuidas valmistada pommi sinu ema köögis“.

Pimentel ostis pommimaterjale tavalistest poodidest, sealjuures ei ostnud ta kunagi kõiki komponente ühest kohast.

Kahtlustama hakati Pimenteli siis, kui ta tahtis oma nime muuta Osama Hussainiks Osama bin Ladeni auks ja rääkis, et kavatseb sõita Jeemenisse, et õppida, kuidas USA pinnal sõdida. USA võimud said Pimenteli tegevuse kohta informatsiooni just nende mõttekaaslaste kaudu, kellele ta oma kavatsustest rääkis.

Politsei murdis Pimenteli korterisse sisse laupäeval kell 15.30 kohaliku aja järgi. Kelly sõnul tuli tegutseda kiiresti, sest Pimentelil oli üks pomm valmimas ja ta oli seda katsetama asumas.