„Oleme sunnitud tunnistama nukrat fakti: (meie) valitsus on pankrotis,“ ütles Puerto Rico kuberner Fortuño Ameerika Ühendriikide uudistekanalile CNN antud intervjuus.

Kuberner esitas ajakirjanike ees oma plaani olukorra parandamiseks, mis näeb ette aasta eelarve kulude kärpimist kahe miljardi dollari (25 miljardit krooni) võrra ning üle 30 000 riigiteenistuja töökoha kaotamist.

USA föderaalse stimulatsiooniplaani kohaselt eraldatakse Puerto Rico majanduse elavdamiseks küll 5 miljardit dollarit (62,5 miljardit krooni), kuid see ei lahenda saareriigi probleeme.

Fortuño sõnul selgus kaks kuud tagasi, kui ta kubernerina ametisse astus, et eelarvedefitsiit on viis korda suurem kui enne teatati ja ületab 3,2 miljardit dollarit (40 miljardit krooni) – see on kõige halvem näitaja ühe riigi elaniku kohta.

Kuberner pakkus seadusandjatele välja rea meetmeid, mis ühelt poolt kärbivad valitsuskulusid ning teiselt poolt aitab elavdada majandust.

Fortuño hoiatas, et ilma selle plaani operatiivse realiseerimiseta võib Puerto Rico aastakümneks kriisipüünisesse jääda ning juba kahe aasta pärast ületab tööpuudus 10 protsendi piiri.