Tervelt kaks kolmandikku USA riigivõlast kuulub USA valitsusele, Ameerika investoritele ja tulevastele pensionäridele läbi sotsiaalkindlustusfondi ning riigiteenistujate ja sõjaväelaste pensioniplaanide. Tuleb välja, et Hiinalt on USA valitsus aastate jooksul laenanud vaid kaheksa protsenti kogu võlast, teatab Fox News.

„On tõsi, et Hiina on meie võla suurim välismaine omanik,“ ütles Virginias asuva riigivõla kontrolli alla saamist propageeriva mittetulundusühingu Concord Coalition poliitikadirektor Josh Gordon. „Aga suure osa oma võlast oleme me võlgu iseendile.“

Majandusteadlased on eriarvamusel, millal riigivõlg 16 triljoni märgini tegelikult jõudis. Osa ütlevad, et see juhtus reedel, teiste väitel juhtus see teisipäeval. Keegi ei kahtle aga, et föderaalvalitsuse võlg on tohutu ja kasvab pidevalt. Veidi alla viie triljoni dollari riigivõlast kuulub sotsiaalkindlustusfondile ja föderaalsele pensionisüsteemile. Veidi üle 11 triljoni dollari on välis- ja kodumaiste investorite ning föderaalreservi oma.

Hiina USA-le laenatud rahasumma on selle aasta jooksul tegelikult kahanenud 1,31 triljonilt dollarilt 2011. aasta juunis 1,16 triljonile dollarile aasta hiljem. Jaapanile on USA võlgu pea sama palju – 1,12 triljonit dollarit. Need kaks on selgelt suurimad välisvõlausaldajad, kuid kümnetele teistele riikidele, sealhulgas Brasiiliale, Venemaale, Taiwanile, Šveitsile ja Suurbritanniale on USA võlgu veel triljoneid.

USA erainvestoritele kuulub riigivõlast ligi üks triljon dollarit, ligi kaks korda rohkem on fondide, kindlustusfirmade ning osariikide ja kohalike valitsuste käes.

Ometi kiputakse sageli Hiinat võlausaldajana demoniseerima.

President Obama kritiseeris 2008. aasta valimiskampaania ajal oma eelkäijat president George W. Bushi laste nimel krediitkaardi välja võtmises Hiina Pangast, kasvatades sellega riigivõlga 42 esimese presidendi viielt triljonilt dollarilt enam kui üheksale triljonile dollarile.

Obama ise ei ole aga suutnud võlakoorma kasvu aeglustada. Ametissevannutamise ajal 2009. aasta 20. jaanuaril oli USA riigivõlg 10,6 triljonit dollarit, millele on ta tänaseks lisanud veel 5,4 triljonit, rohkem kui Bush kahe ametiajaga koguda suutis.