"Me peame näitama, et peame sama lubamatuks, kui Põhja-Korea hoolimatu ja vastutustundetu tegutsemine, ka samalaadseid püüdlusi Iraani poolt," märkis Kerry, teatab AFP BNS-i vahendusel.

USA president Barack Obama lubas astuda koos Ühendriikide liitlastega kindlameelseid samme Põhja-Korea provokatsioonide vastu seoses kommunistliku riigi korraldatud kolmanda tuumakatsetusega.

"Põhja-Korea režiim peab teadma, et nad saavutavad julgeoleku ja õitsengu ainult täites oma rahvusvahelisi kohustusi," ütles Obama aastakõnes kongressile.

"Sellised provokatsioonid, mida me nägime eile õhtul, ainult isoleerivad neid veelgi rohkem, kuna me toetame meie liitlasi, tugevdame meie raketitõrjet ning juhime maailma kindlameelsete sammude astumisel vastuseks neile ohtudele," ütles Obama.

Obama oli oma esimesel ametiajal juba suuresti loobunud lootusest muuta Põhja-Korea käitumist ning selle asemel rakendas "strateegilist kannatlikkust", oodates Pyongyangilt esimese sammu astumist.

Põhja-Korea aga korraldas päev enne Obama aastakõne kolmanda tuumakatsetuse.

ÜRO julgeolekunõukogu mõistis Põhja-Korea järjekordse tuumakatsetuse karmilt hukka ja teatas, et alustab "viivitamatult" tööd uute meetmete rakendamiseks Pyongyangi vastu.

Põhja-Koread ootab pärast kolmandat tuumakatsetust "suurenev isolatsioon ja surve", ütles USA suursaadik ÜRO-s Susan Rice pärast ÜRO julgeolekunõukogu hukkamõistvat avaldust Pyongyangi aadressil.

Iraan kutsus pärast Põhja-Korea järjekordset tuumakatsetust hävitama kõiki tuumarelvi.

"Me peame jõudma punktini, kus ühelgi riigil pole tuumarelvi, kõik massihävitus- ja tuumarelvad tuleb hävitada," ütles välisministeeriumi esindaja Ramin Mehmanparast Põhja-Korea katsetust kommenteerides. "Samal ajal peaks kõigil riikidel olema õigus rahumeelseks tuumategevuseks."

Iraani suhtes on Teherani vastuolulise tuumategevuse tõttu kehtestatud rida rahvusvahelisi sanktsioone. Lääne väitel on Iraani tuumaprogrammi eesmärk tuumarelva loomine, Teheran eitab seda.