Liitlased peavad ka läbirääkimisi Iisraeli Arrow-II ballistilise kilbi uuendamiseks, kuigi pooled on eriarvamusel, kas see peaks sisaldama ka USA tõrjeraketti, vahendab Reuters.

Washington on juhtinud jõupingutusi Iraani tuumaambitsioonide ohjeldamiseks sanktsioonide teel, samas kui Iisrael on ähvardanud kasutada sõjalist jõudu, juhul kui diplomaatilistest vahenditest enam ei piisa.

Baraki sõnul ei välista Iisraeli ja USA valitsused ühtegi võimalust, kuigi ei pruugi igas detailis päris üksmeelel olla.

Barak keeldus kommenteerimast, kas Iisrael, kellel usutakse olevat Lähis-Ida ainuke tuumaarsenal, oleks valmis ründama Iraani üksi. Iraan eitab tuumarelvade arendamist ja lubab iga rünnaku eest kätte maksta.

Barak ütles, et USA-ga saavutati kokkulepe võimsa x-laineradari püstitamiseks Iisraeli veel enne uue presidendi ametisse astumist.

Baraki sõnul tagab USA Iisraelile ka suurema ligipääsu Defence Support Program — kaitsetoetusprogramm (DSP) satelliitidele, mis registreerivad rakettide stardi. Seni on Iisrael DSP andmetele ligi pääsemiseks pidanud esitama vastava palve. Nüüd tagatakse pidev ligipääs.

Iisrael teatas eelmisel aastal, et suuresti USA poolt rahastatud Arrow raketikilbi projekt uuendatakse. Kavandatav Arrow-III on võimeline rakette kõrgemal atmosfääris alla tulistama — vähendamaks radioaktiivset saastet.

Iisraeli ja USA ametnikud andsid erinevad hinnangud selle kohta, millal Iraan saab oma käsutusse arenenud Vene S-300 õhutõrjesüsteemid. S-300 muudaks igasuguse Iraani tuumaobjektide ennetava ründamise keerulisemaks.

USA kaitsesekretär Robert Gates ütles 9. juulil, et Iraan S-300 oma käsutusse lähemal ajal ei saa, samas kui Iisraeli ametnikud arvasid, et esimesed süsteemid antakse üle juba septembris.

Iraan teatas detsembris, et ostab Venemaalt täpsustamata koguse S-300 õhutõrjesüsteeme. Venemaa eitas sellise tehingu olemasolu.