Vabariiklasest Florida kuberner Rick Scott, kes on relvalobi ustav toetaja, andis pärast seadusandliku kogu karmistamisotsust eelnõule oma allkirja, millega seadusemuudatus jõustati, vahendab uudistekanal BBC.

Antud seadusemuudatus sätestab, et alla 21-aastastel floridalastel ei ole enam võimalik relvi osta, tõstes vanusepiirangut kolme aasta võrra, kuid annab samal ajal õpetajatele loa relvi koolidesse tuua.

Ka ei keelata selle otsusega poolautomaatrelvi, sh AR-15, mida 19aastane Nikolas Cruz kasutas 14. veebruaril, kui ta lasi osariigi lõunaosas asuvas keskkoolis maha 17 inimest.

Küll aga kehtestatakse kolmepäevane ooteaeg kõikide relvade ostmisele ja keelatakse nn bump stock seade, mis võimaldab tulistada minuti jooksul sadu laske, tehes poolautomaatsest relvast põhimõtteliselt automaatrelva.

USA relvalobile ei ole seesugune relvaseaduste karmistamine aga sugugi meelt mööda ja hoolimata tugevast avalikust survest muudatuste elluviimiseks, andis NRA osariigi vastu sisse hagi pelgalt mõni tund pärast seadusemuudatuse allkirjastamist.

USA rahvuslik relvakandjate ühing leiab, et osariik rikub põhiseaduse teist artiklit (võeti vastu 1791. aastal -toim), mis annab inimestele õiguse omada ja kanda relvi, ja põhiseaduse 14. artikli klauslit õiguste võrdsest kaitsest, kui keelab täisealistel kodanikel soetada relvi kuni 21. eluaastani.

Taolise seaduse vastuvõtmist vabariiklaste kontrolli all oleva seadusandliku kogu poolt Floridas, kus relvakandjate ühingul on märkimisväärne mõjuvõim, nähakse kui koolitulistamise ohvrite vanemate ja ellujäänute teenet, kes asusid hingega ja avalikult võitlema relvaseaduste karmistamise eest.

Ka kuberner Scott andis seadusele reedel allkirja, seistes kõrvuti koolitulistamise läbielanutega.„Tänane peaks olema näiteks kogu riigile, et valitsus saab ja peab tegutsema kiirelt,“ ütles ta.