"Kinnipidamistingimused ei vastanud rahvusvahelistele standarditele. Ehkki võimud tegid jõupingutusi tingimuste parandamiseks ja nende lähendamiseks rahvusvahelistele standarditele, teatavad kohalikud inimõiguslased, et mõnes vanglas on tingimused jätkuvalt kehvad," on raportis öeldud Leedu kohta, vahendab BNS.

Leedu vanglaameti andmeil oli riigis 2010. aasta lõpus 9139 kinnipeetavat, nende seas 421 naist ja 158 alaealist.

"Kolm parandusasutust oli ülerahvastatud. Näiteks Šiauliai vanglas oli 676 vangi, ehkki kohti on tegelikult 435 süüdimõistetule," ütleb USA riigidepartemangu koostatud dokument.

USA andmeil algatati mullu Leedus 168 uurimist seoses vaenu õhutamisega. 24 süüasja jõudis kohtusse, kohtud vaatasid läbi 14 süüasja ning karistasid süüdlasi rahatrahviga.

148 uurimist algatati seoses seksuaalvähemuste solvamisega, ülejäänud olid seotud rassistlike või antisemiitlike väljaütlemistega.

"Ehkki homoseksualism ei ole illegaalne ning geisid, lesbisid, biseksuaale ja transseksuaale ametlikult ei diskrimineerita, on ühiskonnas säilinud negatiivne suhtumine homoseksuaalsusse," tõdeb ameeriklaste raport.

Sellest nähtub ka, et Leedu mustlased on haridust, eluaset, ravi või tööd saada püüdes kohanud diskrimineerimist.

Raportis öeldakse ka, et ehkki isikuvastase antisemiitliku vägivalla juhtumeid ei ole Leedus esinenud, vohavad netikommentaariumides rassism ja antisemitism.