Parteideülest komisjoni juhtisid president Barack Obama endine rahvusliku julgeoleku direktor Dennis Blair ning USA endine suursaadik Hiinas ja vabariiklaste presidendikandidaat Jon Huntsman, vahendab BBC News.

Ameerika intellektuaalsete varguste komisjoni kolmapäeval avaldatud raportis öeldakse, et varguste tõttu kaovad USA-s töökohad ja pidurdub innovatsioon.

„Ameerika intellektuaalse omandi rahvusvaheliste varguste ulatus on enneolematu – sadu miljardeid dollareid aastas, mis on võrreldav USA ekspordiga Aasiasse,“ öeldakse raportis.

Hiina on raporti järgi maailma suurib intellektuaalse omandi varguste lähteriik ning teiste suurte tegijatena mainitakse muu hulgas Venemaad ja Indiat.

„Rahvusliku tööstuspoliitika eesmärgid Hiinas julgustavad intellektuaalse omandi vargusi ning erakordselt palju hiinlasi ärimaailmas ja valitsusasutustes on selle tegevusega seotud,“ öeldakse raportis.

Välisriikide intellektuaalne omand on Hiina seadusandluse ja patendisüsteemi nõrkuste ja erapoolikuse tõttu raporti järgi ka vähem kaitstud.

Lisaks küberspionaažile leiab raporti järgi suurem osa intellektuaalse omandi vargustest aset „vanamoodsal viisil“ ehk kinnimakstud töötajate kaudu, avalikust internetist varastamise ja lihtsalt järeletegemise näol.

Praegune seadusandlus on raporti hinnangul varguste vastu võitlemiseks ebakohane. „Intellektuaalse omandi vargustel peavad olema tagajärjed, nii et kahjud oleksid piisavalt suured, et selliseid vargusi toetavate riikide ja ettevõtete käitumine ja suhtumine muutuksid fundamentaalselt,“ öeldakse raportis.

Raportis antakse mitmeid soovitusi. Presidendi rahvusliku julgeoleku nõunik tuleks teha vastutavaks intellektuaalse omandi vargustele regeerimise eest. Rahandusministeeriumile tuleks anda volitused blokeerida intellektuaalse omandi vargustest kasu saavate subjektide ligipääs USA pangandussüsteemile. Tugevdada tuleks ka meetmeid intellektuaalse omandi varguste abil loodud toodete USA turule ligipääsu blokeerimiseks.

Rohkem ressursse tuleb anda föderaalsele juurdlusbüroole FBI-le ja justiitsministeeriumile intellektuaalse omandi varguste eest süüdistuste esitamiseks.

Ründavat kübertegevust varastatud failide tagasisaamiseks või häkkerite võrgustiku kahjustamiseks siiski ei soovitata, sest kardetakse, et see võib kahjustada kolmandaid osapooli.

7. ja 8. juunil toimub Hiina ja USA presidentide tippkohtumine ning Huntsman loodab, et see teema võetakse seal üles.

„President määrab USA-Hiina suhete prioriteedid ja see peaks selgelt olema meie majandusliku päevakorra tipus,“ ütles Huntsman.