Kõige rohkem mõjutavad mahakandmised rahvuskaardi F-16 hävitajaid mida on kõigist 746 lennukist 495. 2011. aasta algusest on F-16-d olnud teenistuses 30 aastat ja neid hakatakse maha kandma. Aastaks 2026 peaksid kõik lennukid teenistusest kõrvaldatud olema ja seda ilma plaanita nende asendamiseks, vahendab Air Force Times.

Tavapäraselt toimub hävitajate asendamine nii, et õhujõud valivad välja uue lennuki ja vanad pärandatakse rahvuskaardile. Praegu aga kõrvaldatakse õhujõudude teenistusest liiga vähe lennukeid, et rahvuskaardi lennukiparki piisavalt suurena hoida.

Rahvuskaardi 30 hävitajateüksusest on 2022. aastaks enam kui pooled ilma lennukiteta.

Rahvuskaardi lennukid vastutavad Põhja-Ameerika õhuruumi suveräänsuse kaitsmise eest rünnaku korral. Lennukite mahakandmine seab võimekuse selle ülesande täitmiseks ohtu.

Augustis koostati kaitseministeeriumis dokument, mis nägi ette õhujõudude teenistusest 137 F-15, 177 F-16 ja üheksa A-10 kaotamise viie aasta jooksul 3,4 miljardi dollari säästmiseks.

Pooled neist lennukitest võivad minna rahvuskaardile.

Kõige võimekam ja kallim lennuk F-22 ei tule rahvuskaardi teenistusse tõenäoliselt veel aastakümneid. Rahvuskaardi partnerid on õhuväe üksused Havail ja Virginias, mis lendavad F-22-dega. F-35-d võivad rahvuskaarti jõuda kõige varem 2015. aastaks.