Teisipäevase valimise suurim üllatus oli president George W. Bushi suur edu üldvalimistel, kuid USA valimissüsteemis ei anna see talle veel automaatset võitu. Bush edestab senaator John Kerryt 3,7 miljoni häälega, teatab Fox News.

John Kerry võitis kaalukeeleks olevas Pennsylvania osariigis, mille 21 valijameest hääletavad nüüd tema poolt, Bush aga Floridas, mis annab talle 27 lisahäält, teatab BBC.

Bush on võitnud ka Ohios. Pärast 97 protsendi häälte lugemist juhib ta osariigis 150 000 häälega, 51 protsendiga Kerry 49 protsendi vastu. Ometi ei saa Ohiot veel pidada kellegi võiduks, sest sealsed ajutised valimissedelid loetakse läbi alles pärast kõigi teiste häälte lugemist. Seega võib valimistulemuste selgumine võtta aega veel vähemalt kümme päeva.

Bushi kampaaniameeskond on enne valimisi korduvalt möönnud, et ilma Florida või Ohio võitmiseta ei ole Bushi võit tõenäoline.

Kokku on võiduks tarvis 270 valijameest 538 inimeselises valijakogus. Valijameeste kogus on igal osariigil vastavalt oma rahvaarvule teatud hulk valijamehi, kes kõik hääletavad selles osariigis võitnud kandidaadi poolt. Kaalukaim osariik valijameeste kogus on California (võitsid demokraadid) 55 häälega, New York (demokraadid) 31 ja Texas (vabariiklik) 34 häälega.

Praegu on selgunud 47 osariigi tulemused 51-st. Juhul, kui Ohio 20 valijamehe hääled välja arvata on Bushil koos 254 häält ja Kerryl 242. Wisconsini tulemus ei selgu veel niipea, eelmistel valimistel hääletati seal demokraatide poolt. New Mexico (5 häält) ja Iowa (7 häält) on liiga napilt pooleks, et enne lõplikke andmete selgumist öelda, kellele hääled lähevad.

Pärast seda, kui loetud oli 78 protsenti häältest, juhtis Bush Kerry ees 51-protsendise toetusega, Kerryl oli 48 protsenti. See on suurem häälte vahe kui Bushil ja Al Gore’il aastal 2000 ja annab lootust Bushile.

Aastal 2000 juhtis Gore Bushi ees veidi alla poole miljoni häälega, mis oli vähem kui pool protsenti hääletajatest. Praegu juhib Bush juba enam kui 3,7 miljoni häälega. Nii suure hääle eduga on juba vähem tõenäoline, et valijameeste süsteemi eripära teeb võitjaks rahvalt vähem hääli saanud kandidaadi.

Bushi poolt hääletasid kõik lõunaosariigid ja sisemaa osariigid, ehk preeriaosariigid. Kerry poolt hääletasid suurlinnad ja lääne- ning idaranniku osariigid.

Tüüpiline Bushi valija on valge, sageli kirikus käiv inimene. Bush on väga populaarne ka sõjaväelaste ja veteranide hulgas. Kerryt toetasid rohkem neegrid, nooremad valijad ja naised.

Hääletamine möödus ilma suuremate probleemidata. Mitmes kohas pikendati valimisjaoskondade lahtioleku aegu, kuna aktiivse osavõtu tõttu moodustusid pikad sabad ja paljudel oli õhtul ikka veel hääletamata. Tegemist on ühe kõigi aegade kõrgeima valimisaktiivsusega, valimas on käinud üle 60 protsendi hääleõiguslikest kodanikest.