Osaliselt on vägede lahkumine tingitud avalikkuse kasvavast vastuseisust Iraagis viibimisele, teatab Fox News.

Anonüümseks jäänud sõjaväelased kinnitasid, et plaanid näevad ette praeguse 155 000-mehelise väe vähendamist 100 000-le. Varem plaanitud üksuste viimine Iraaki on külmutatud. Lisaks kavatsetakse osa üksusi viia Iraagist Kuveiti, kus nad võivad vajadusel taas kiiresti lahingupiirkonda minna.

Pentagoni pressiesindaja Bryan Whitman ütles, et Iraagi julgeolekujõudude areng on „väga positiivne“ ja USA plaanib seal vägesid vähendada.

President George W. Bush on keeldunud nimetamast ajakava vägede vähendamiseks või lahkumiseks Iraagist, öeldes, et nad on seal niikaua, kuni vaja. Asepresident Dick Cheney kritiseeris teravalt demokraadist kongresmani üleskutset tuua väed Iraagist ära poole aasta jooksul.

Kindral John Vines, kes juhib Iraagi liitlasvägesid, ütles, et 212 000- meheline Iraagi sõjavägi areneb kiiresti ja jõudsalt ning see on hea eeldus USA vägede lahkumiseks. Vines’i sõnul suudavad 36 Iraagi pataljoni juba praegu oma vastutusalal edukalt tegutseda.

Kaitseminister Donald Rumsfeld ütles, et pärast 15. detsembril toimuvaid valimisi hakkab USA aina rohkem vastutust andma Iraagi enda vägedele.

Ajaleht Washington Post teatas, et Pentagon plaanib järgmise aasta alguses vähendada lahingbrigaadide arvu 18-lt 15-le.