Linnapea Linda Thompson on pankrotiavalduse vastu ja seadis kolmapäeval kahtluse alla selle seaduslikkuse, vahendab BBC News.

Võlaprobleemid on 50 000 elanikuga Harrisburgi vaevanud juba 2010. aastast, kui linna võlakirjade emiteerimine ei toonud sisse loodetud raha.

Kuigi teenuste osutamine jätkub, tekitab linnavolikogu otsus segadust selle üle, kuidas arveid makstakse.

Pennsylvania osariigi kuberner Tom Corbett ütles, et linn peab nõustuma päästeplaaniga osariigi hädas olevate linnade programmi raames. Selle järgi vaadatakse üle linna töölepingud, vähendatakse töökohti ning pannakse kõige väärtuslikumad varad müüki või liisitakse välja.

Linnavolikogu väitel toob selline plaan kasu võlausaldajatele linna arvelt.

„Minu arvates on pankrot ainuke reaalne võimalus, mis meil oli,“ ütles linnakontrolör Dan Miller. „Nad tahavad kogu meie vara maha müüa ning muuta Harrisburgi aastakümneteks varata linnaks.“

Linnavolikogu jurist Mark Schwartz ütles, et pankroti väljakuulutamine annaks linnale kauplemisruumi kreeditoride ja osariigiga.

USA linnad lähevad harva pankrotti, kuid pretsedendid on olemas. Seda on juhtunud 1994. aastal Californias Orange'i maakonnas ning 2008. aastal Californias Vallejos ja Rhode Islandil Central Fallsis.