USA otsustas esitada oma resolutsiooni Julgeolekunõukogu täiskoosseisule, et manööverdada mööda vajadusest saavutada kõigi 15 liikme heakskiit, vahendab BNS.

Ühendriikide esinduse ametniku Mark Kornblau sõnul on plaanis algatust hääletada neljapäeval kell 15 (Eesti aja järgi kell 22), kui LAV oma arvamust muutma ei peaks.

"Kahjuks pidid asjad sedasi minema, kuid Lõuna-Aafrika Vabariik on vastu põtkinud," märkis Kornblau.

LAV-i suursaadik Baso Sangqu avaldas muret humanitaarolukorra pärast Liibüas, kuid ütles, et tema riik tahab ära oodata Aafrika Liidu neljapäevase kohtumise, kus tuleb arutusele Liibüa mässuliste tunnustamine.

Sangqu sõnul pole ei LAV, Aafrika Liit ega ÜRO mässulisi tunnustanud.

ÜRO Julgeolekunõukogu andis veebruaris ja märtsis korralduse Gaddafi ja tema lähedaste varad külmutada, et Liibüa võime protestide mahasurumise eest karistada. Ühendriikides ulatub külmutatud varade väärtus 30 miljardi dollarini (21 miljardit eurot), Suurbritannias 12 miljardi naelani (14 miljardit eurot).

Nüüd, kui mässulised paistavad olevat võidule lähedal, on lääneliitlaste tähelepanu nihkunud mässajate rahvusliku üleminekunõukogu rahaga varustamisele. Ka Prantsusmaa ja Suurbritannia töötavad uue ÜRO resolutsiooni kallal, mis võimaldaks Liibüa külmutatud pangaarved vabastada ja sanktsioonid tühistada.